Els contraris a la independència de Catalunya augmenten respecte al març, i passen del 48,5% al 49,4%, mentre que els seus partidaris cauen gairebé tres punts, fins al 41,1%, segons un sondeig de la Generalitat, cosa que engrandeix la distància entre les dues opcions dos mesos abans d'un eventual referèndum l'1 d'octubre.

El director del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO), Jordi Argelaguet, va presentar ahir en roda de premsa els resultats de l'últim Baròmetre d'Opinió Política, que es publicaran abans de l'1 d'octubre, que inclou també una projecció electoral al Parlament de Catalunya.

Si se celebressin aquestes eleccions ara, la majoria absoluta de Junts pel Sí (PDeCAT i ERC) i la CUP perillaria, ja que sumarien entre 66 i 71 escons (és a 68), i Ciutadans seria segona força (20-22), seguida del PSC (17-20), Catalunya Sí Que es Pot (15-17) i el PPC (11-13).

Pel que fa al suport a la independència, Argelaguet va indicar que el «lleuger» increment dels contraris no és «significatiu en termes estadístics», però en canvi sí que ho és, segons el seu parer, el retrocés de gairebé tres punts dels partidaris de la secessió, del 44,3% al 41,1%, que arriba a nivells de fa quatre anys.

El moment més baix

La pregunta sobre si «vol que Catalunya es converteixi en un Estat independent» la planteja el CEO de forma ininterrompuda des del desembre del 2014 i, en aquest període, els favorables a la independència mai no havien estat en un nivell tan baix, ja que el seu pitjor registre previ va ser el juny del 2015 (42,9%), precisament quan els detractors van arribar als seus millors números (50%).

L'enquesta també pregunta per la participació i el sentit de vot «en un referèndum per decidir la independència de Catalunya convocat i organitzat per la Generalitat i sense l'acord del govern espanyol», i per tant unilateral.

En aquesta votació participarien, segons el sondeig, dos terços de la població (el 67,5%), una dada que seria clau en el resultat: una participació més baixa afavoriria el sí, perquè les dades indiquen que els independentistes anirien tots a votar, mentre que una participació més elevada engrandiria el no, perquè significaria que els del no s'haurien mobilitzat, segons va explicar Argelaguet.

Així, amb una participació del 67,5%, el sí a la independència de Catalunya guanyaria amb el 62,4% dels vots, mentre que el no a la independència n'obtindria el 37,6%.

Però si es computa el conjunt dels enquestats, el sí representaria el 39%; el no, el 23,47%; hi hauria el 2,93% de vots en blanc i el 2,06 serien nuls, resultats que sumats ofereixen el 67,5% de participació.