Màxima tensió entre israelians i palestins arran de la decisió de la policia israeliana de col·locar arcs de seguretat als accessos a l'Esplanada de les Mesquites, a Jerusalem, després de la mort de dos polícies hebreus i dels tres àrabs israelians que els van disparar divendres de la setmana passada en un d'aquests accessos. Així, la jornada del divendres es va saldar amb sis morts: tres palestins i tres israelians. Les protestes per les mesures de control a l'entorn del recinte sagrat musulmà es va saldar amb els tres palestins morts i 400 més que van resultar ferits en xocs amb la policia israeliana. A més, tres israelians van morir i una quarta va resultar ferida greu en un atac palestí amb punyal en un assentament al nord del territori palestí ocupat de Cisjordània, va informar l'Exèrcit israelià.

Els palestins consideren que el reforç de les mesures de seguretat suposa un intent dels israelians per apropiar-se del lloc, el tercer més sagrat de l'Islam i el més sagrat per al judaisme, ja que alberga el també denominat Muntanya del Temple, als peus del qual hi ha el Mur de les Lamentacions.

L'ambient va començar a caldejar quan milers de musulmans es van acostar divendres als voltants del recinte, on es van negar a travessar els detectors de metalls instal·lats per Israel el dia 16. Els musulmans es van agrupar en senyal de protesta als carrers adjacents a l'Esplanada de les Mesquites, tant dins com fora de la ciutadella, on van procedir a resar.

La tensió es va estendre al voltant del recinte, situat a la Ciutat Vella de Jerusalem oriental (ocupada per Israel en la guerra dels Sis Dies del 1967) i que tant musulmans com jueus consideren terreny sagrat. Igualment, van esclatar incidents en diversos barris de Jerusalem est i Cisjordània, on centenars de palestins van llançar pedres i còctels Molotov contra les forces de seguretat israelianes, que van carregar contra els manifestants. Es van produir forcejaments amb les forces de seguretat israelianes, que permetien apropar-se a l'esplanada només a les dones i als homes majors de 50 anys i negaven l'entrada als més joves. Com a conseqüència, els carrers es van omplir de catifes d'oració i fidels, majoritàriament homes, que resaven i s'agenollaven davant desenes de policies que els tallaven el pas en els punts de fricció, especialment a les portes de Damasc i dels Lleons.

«És humiliant, mai ho acceptarem. Portem molts dies plorant per aquest tema. Ningú ha entrat a resar dins, tots som fora per demanar que treguin els detectors», va dir Fàtima, emocionada després de participar en l'oració i que no va voler dir el seu cognom. «Per què hem de travessar els detectors ? Només venim a resar. Volem accedir lliurement al nostre lloc de rés», va dir Ziad, preparat per pregar al carrer adjacent a l'esplanada.

«La Meca no està ocupada»

Va assegurar que els arcs no són necessaris perquè «a tot arreu tenen càmeres de seguretat» i va denunciar que Israel «no està deixant arribar a la gent de (la ciutat cisjordana de) Ramallah, ni tampoc del nord del país. Visc a un quilòmetre i he d'esperar més d'una hora per entrar a la meva mesquita, és inacceptable».

El diputat araboisraelià Ahmed Tibi va ser preguntat per què eren inacceptables els detectors, quan es troben en molts llocs sagrats, inclosa la Meca, i va respondre: «La Meca no està ocupada. Al-Aqsa si està ocupada, és una diferència substancial. Els palestins temen que es vulgui aprofitar la situació per canviar l' statu quo».

En les revoltes van morir tres palestins: Mohammad Sharaf, un jove de 18 anys que va morir després de rebre un tret al coll; Mohammad Hassan Abu Ganem, de 19 anys, mort en enfrontaments al barri d'A-Tur; i Mohammad Lafi, de 17 anys i ferit al barri d'Abu Dis, a l'est del mur de separació que Israel va construir a Cisjordània.

A més, en un un vídeo difós a les xarxes socials es mostra com un grup de palestins es va endur d'amagat un dels cadàvers de l'hospital Makased, a la muntanya de les Oliveres, per enterrar-lo immediatament i evitar que fos confiscat per les autoritats israelianes, que en diverses ocasions han trigat mesos a lliurar els cosos a les famílies.

Tres israelians morts

D'altra banda, tres civils israelians van morir i una quarta persona va resultar ferida greu després de ser atacats en un habitatge per un palestí amb un ganivet a la comunitat de Neve Tsuf, al nord-oest de Ramallah. Un comunicat de l'exèrcit va afegir que «es va disparar contra l'assaltant», sense confirmar si va morir. El succés va tenir lloc poc després de les deu de la nit de divendres. Entre les víctimes mortals hi ha dos homes, de quaranta i seixanta anys, i una dona de quaranta, mentre que la ferida és una dona de seixanta anys que està hospitalitzada. L'atacant és un jove palestí.