El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va pronosticar que el referèndum de l'1 d'octubre «no es farà» perquè és «il·legal» i «el Tribunal Constitucional ordenarà» que s'impedeixi, tal com va explicar ahir en una entrevista a l'ACN. I si es du a terme, «no serà un referèndum amb totes les garanties reals» i no tindrà «reconeixement internacional i institucional que es mereix una consulta popular», sinó que serà «una consulta com el 9-N o similar».

Valls trobaria «malament» que si guanyés el sí després de la consulta el Govern català declarés unilateralment la independència, ja que seria «perjudicial per a l'economia amb tota seguretat» i implicaria «la sortida immediata d'Europa». I Catalunya no es pot permetre «quedar-se ni un segon fora d'Europa», va advertir.

Valls va assegurar que percep «incertesa» entre el conjunt d'empresaris sobre aquest tema, i va demanar diàleg als polítics, tant als de Catalunya com als del govern espanyol.

Qui és president de la Cambra de Comerç de Barcelona des del 2002 va subratllar que tant el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, com el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, «ja han dit» que Catalunya sortiria de la Unió Europea si fos independent. Un escenari que per a Valls seria molt nociu per a l'economia catalana, que actualment «està creixent i està bé perquè és dins de la Unió Europea».

D'altra banda, Valls va mostrar respecte cap a la decisió del President de la Generalitat, Carles Puigdemont, de fer canvis a l'executiu català. També va considerar «lògic» que l'exconseller d'Empresa i Coneixement Jordi Baiget «expressés els seus dubtes» sobre el full de ruta del govern català si els tenia.

El president de la Cambra va negar que hi hagi inquietud entre l'empresariat català per les intencions del Govern, però sí que va assegurar que percep «incertesa i expectativa per veure què passa».