El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va assegurar ahir en el 13è Congrés del Partit Socialista de les Illes Balears (PSIB) que «la crisi territorial no es resol amb amenaces per terra, mar i aire», sinó amb «diàleg i mesura», en al·lusió a la reacció del govern espanyol davant la possible celebració del referèndum català l'1 d'octubre.

El líder socialista va insistir que «les solucions per a Catalunya passen per la llei, perquè fora de la llei no hi ha res», però va advertir que en aquests sis anys s'ha demostrat que «amb la llei no n'hi ha prou, que falta la política».

Per la seva part, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va mostrar-se ahir convençuda que el govern espanyol no tallarà el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) a Catalunya i que els diners d'aquest mecanisme arribaran «per pagar els serveis públics com la sanitat i l'educació».

D'altra banda, En Comú Podem registrarà demà una petició de compareixença del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, al Congrés per explicar la mesura anunciada ahir pel govern de suspendre el pagament del FLA a Catalunya si el Govern destina fons al referèndum. En Comú Podem considera que «la intervenció financera de la Generalitat com a instrument polític» constitueix «una agressió intolerable a l'autogovern de Catalunya i un atac als drets nacionals».

Una «barbaritat»

En declaracions a Efe, la presidenta del PNB de Biscaia, Itxaso Atutxa, va considerar ahir una «barbaritat» que el govern espanyol no respecti la voluntat del poble català ni les decisions del seu Parlament.