Els toros ja no podran morir a les places de Balears. La nova llei, que regularà els espectacles a l'arxipèlag i que impedeix el maltractament i mort de l'animal en la festa, ha sortit endavant amb el suport dels partits de l'esquerra, PSIB, Més i Podem, i amb l'oposició de PP, ciutadans i les diputades expulsades de Podem, al Parlament balear.

Els 'toros a la balear', sense sang ni mort, i que exigiran controls antidopatge a toros i toreros, han estat la sortida dels partits del Pacte que governa a les illes per a 'torejar' les indicacions de Madrid, que ja ha alertat que Balears no té competències per prohibir la tauromàquia. Davant el risc que la prohibició pugui arribar al Constitucional com va passar amb la mesura a Catalunya, els partits d'esquerra a les illes han aprofitat l'escletxa que permet a les illes regular els espectacles taurins per impedir la mort de l'animal.

D'aquesta manera, el toro no podrà morir a la plaça ni tampoc ser picat. De fet, no es poden utilitzar ni espases ni banderilles ni piques a les 'corrides' de les illes. L'objectiu últim és dissuadir els promotors taurins de dur a terme les celebracions a les illes amb aquestes restriccions a l'espectacle.

El PP s'ha oposat a la norma per "atacar la cultura" i ser "carn de Tribunal Constitucional" i Ciutadans per "xocar amb la realitat", mentre que el Pi ha lamentat que "a la majoria de gent li preocupen més un altre tipus de banyes ".

El correbou de Fornalutx, sense cordes

Finalment, la llei no prohibirà el correbou de Fornalutx com inicialment preveien Podem i Més. No obstant això, sí que de la mateixa manera impedirà el maltractament de l'animal, el que impedirà que pugui ser lligat per cordes com en l'actualitat. L'ajuntament ja ha avisat que ha de tenir lloc en un espai tancat pel cost de tancar els carrers per les que ara es porta a terme el tradicional festeig.

La norma també prohibeix els circs amb animals, el tir al colom així com pràctiques ja il·legals com les baralles de galls.