Israel va instal·lar ahir al matí noves càmeres de seguretat a l'entrada de l'Esplanada de les Mesquites mentre el gabinet debatia a la reunió setmanal si retirava els detectors de metalls que van provocar massives protestes.

«Estem gestionant això amb calma, amb determinació i responsabilitat i per tant seguirem actuant per mantenir la seguretat», va declarar el primer ministre, Benjamin Netanyahu.

El gran muftí de Jerusalem, Mohamed Husein, va declarar que refusen aquestes noves mesures, tant com els detectors metàl·lics que es neguen a creuar els musulmans palestins des que es van instal·lar ara fa una setmana. La màxima autoritat islàmica va demanar que «la situació torni a ser com era abans del 14 de juliol», quan Israel va estendre les mesures de seguretat al voltant de l'Esplanada de les Mesquites després de l'atac en què van morir dos policies israelians i els tres assaltants.

«Rebutgem qualsevol canvi en la situació històrica de la mesquita d'Al Aqsa perquè tant aquesta com a Jerusalem estan sota ocupació», va exposar sobre la part oriental de la ciutat en què es troba la Ciutat Vella i que va ser ocupada el 1967 per Israel, i posteriorment annexada.

Les mesures de seguretat van provocar un clima de tensió i violència i van deixar un total de quatre palestins morts en enfrontaments amb les forces de seguretat a Jerusalem i Cisjordània i tres israelians de la mateixa família assassinats per un palestí a casa seva, en una colònia israeliana en territori ocupat.