El president polonès, Andrzej Duda, va anunciar ahir que no ratificarà el polèmic projecte de llei del Tribunal Suprem impulsat pel govern, després que milers de polonesos sortissin al carrer durant els últims dies per protestar contra una reforma que restringeix la separació de poders.

«Aquesta llei no enforteix el sentit de justícia en la societat polonesa», va justificar el president en una intervenció televisada. Duda tampoc ratificarà el projecte de llei de reforma del màxim òrgan de govern dels jutges, aprovat pel Parlament polonès el 12 de juliol passat i que també va provocar protestes i fortes crítiques des de la Unió Europea (UE).

«Les reformes de la Justícia són necessàries, però sense que generin l'enfrontament de la societat i sense que suposin la divisió del país», va afirmar Duda, i va demanar al govern que modifiqui les normes inicialment aprovades perquè siguin acceptades per la majoria dels polonesos.

La decisió del president, vinculat al partit governant, Llei i Justícia, i fins ara condescendent amb totes les normes promogudes per l'Executiu, fins i tot les més polèmiques, va ser inesperada, ja que es preveia que acceptés ratificar aquestes lleis.

Les normes en qüestió van ser aprovades gràcies a la majoria de vots del partit Llei i Justícia a les dues cambres parlamentàries, malgrat les protestes i els advertiments de les institucions europees, i només requerien la ratificació presidencial per entrar en vigor. Des que la reforma del Tribunal Suprem va ser aprovada pel Senat durant la matinada d'aquest dissabte, milers de ciutadans van sortir als carrers del país per demanar el veto d'Andrzej Duda.

La controvertida reforma del Suprem posava la màxima cort sota el control polític del partit governant, ja que donava al ministre de Justícia, que també és Fiscal General, el poder de nomenar la majoria dels seus magistrats, «cosa que no ha de correspondre al ministre», va precisar Duda.

Després de la decisió del president, els dos projectes han de tornar a tramitació parlamentària per a la seva modificació amb les recomanacions que plantegi el cap de l'Estat.

No obstant això, el veto del president no afectarà la tercera llei del paquet de reforma judicial impulsada pel govern, la que permet a l'Executiu nomenar els magistrats dels tribunals regionals i d'apel·lació, i que també es va aprovar el 12 de juliol.