La Generalitat presentarà dos recursos, l'un davant del Tribunal Suprem i l'altre davant del Constitucional, per denunciar les noves mesures de control sobre les despeses de la Generalitat de Catalunya imposades pel govern espanyol, que va anunciar que tallaria l'accés al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) si es demostrava que es gastaven diners en el referèndum.

Els recursos són «el primer pas per acabar de portar aquesta qüestió davant de les instàncies internacionals quan sigui necessari fer-ho», tal com va explicar el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Oriol Junqueras, en roda de premsa després del consell executiu. Amb l'objectiu de «protegir els treballadors públics», Junqueras també va afirmar que seran els consellers -i no els interventors de cada departament com demanava el govern espanyol- els que certificaran les despeses setmanals davant de l'executiu estatal.

Així doncs, el Govern no donarà a l'estat espanyol la llista d'interventors que va demanar. «No facilitarem aquesta llista de funcionaris i treballadors públics, en alguns casos personal laboral, que afecten 183 entitats requerides» vinculades a l'executiu català, va afirmar Junqueras, que va afegir que «són els membres del Govern els que assumim totes les responsabilitat de les nostres decisions». A més de les conselleries, entre aquestes més de 180 entitats que també hauran de donar compte de les despeses, n'hi ha de tan diverses com l'Escola Superior de Música o l'Estany d'Ivars (Pla d'Urgell). «De debò algú es pensa que el referèndum es finança a través de l'Estany d'Ivars?», va ironitzar Junqueras. Cada setmana els consellers certificaran les despeses dels seus departaments. Aquesta informació la transmetran al departament d'Economia, que al seu torn la donarà a la interventora de la Generalitat perquè la faci arribar al govern espanyol.

«Si es deixa de pagar el FLA, els ciutadans aniran a votar de totes maneres», va reblar Junqueras, que va sostenir, per tant, que «interrompre el FLA no tindria cap afectació sobre el referèndum». I és que «és obvi que no farem un referèndum amb les factures del FLA», que es destinen bàsicament al pagament de proveïdors i venciments del deute. En aquest sentit, va considerar que, posant sobre la taula la possibilitat de tallar el FLA, «s'amenaça la part més feble de la societat», ja que el FLA va destinat «fonamentalment als proveïdors de serveis socials» i, de fet, les entitats del tercer sector són «les últimes a cobrar».

Així, Junqueras creu que l'objectiu del govern espanyol no és aturar el referèndum, sinó «aturar el bon funcionament de proveïdors de serveis, hospitals, residències de gent gran», un fet que el vicepresident va remarcar que no aconseguirà. El titular d'Economia va apel·lar a les «reputacions encreuades», i va demanar al govern espanyol que sigui «responsable» i no posi en joc els serveis socials, sanitaris i educatius de Catalunya.

Junqueras va exposar que la Generalitat ja ha enviat a l'executiu català les factures del FLA cor-responents al mes de juliol, de manera que està en espera que l'estat espanyol transfereixi els recursos que han de cobrar els proveïdors. En aquest sentit, va afirmar que, «si el govern espanyol vol interrompre el mecanisme del FLA i no vol finançar les factures del mes de juliol, vull que quedi clar que nosaltres sí. Que ens torni les factures i ja les pagarem nosaltres». El vicepresident va assegurar que el Govern disposa d'un pla de contingència de tresoreria per poder fer front a aquestes obligacions.

El titular d'Economia va remarcar que, actualment, el govern espanyol ja disposa de la informació sobre les despeses de la Generalitat, perquè està publicada al web i perquè la intervenció de l'estat la controla un cop al mes. La gestió és «absolutament rigorosa», va subratllar, i així es vol demostrar «a tots els proveïdors, als ciutadans i al conjunt de la comunitat internacional».