La Guàrdia Civil ha citat a declarar aquest matí com a testimonis el secretari general de Presidència de la Generalitat, Joaquim Nin, i el director general d'Atenció Ciutadana, Jordi Graells, en el marc de la investigació pels preparatius del referèndum que dirigeix ??el jutge de instrucció número 13 de Barcelona.

Segons fonts pròximes al cas, els alts càrrecs de la Generalitat han estat citats a la comandància de la Guàrdia Civil, situada a la Travessera de Gràcia de Barcelona, ??per ser interrogats en relació amb la posada en marxa de les webs que informen sobre el referèndum i la campanya institucional sobre el registre de catalans a l'estranger que va llançar el Govern.

El titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona manté en secret la investigació sobre els preparatius del referèndum, que s'emmarca en la causa oberta arran de les denúncies per les manifestacions del jutge i exsenador d'ERC Santi Vidal en les seves conferències.

Els agents han interrogat avui als testimonis de Presidència, Departament del qual depenen els serveis de difusió i informació de la Generalitat, en relació amb la creació i manteniment de la web garanties.cat, en la qual el propi govern català va anunciar que explicaria els detalls del referèndum.

Informació sobre la consulta

El web informa sobre l'anunciada llei de referèndum -que es pot descarregar-, l'organització de la votació de l'1 d'octubre, l'obtenció del cens i els locals que acolliran urnes, així com la manera en què s'aplicaran els resultats i les garanties de validació internacional que avalarien la consulta.

Actualment, a la web no figura cap referència que permeti deduir que el portal és gestionat pel govern català i, a la secció destinada a respondre els dubtes que els internautes plantegin a través del seu correu electrònic, remet al grup parlamentari de JxSí.

Als alts càrrecs de la Generalitat també se'ls ha preguntat per la gestió econòmica i manteniment del web del Pacte Nacional pel Referèndum, una plataforma integrada per partits, sindicats i entitats sobiranistes que recull suports a favor de la celebració d'una consulta d' independència a Catalunya.

Altres de les qüestions per les que la Guàrdia Civil ha requerit informació als testimonis és la campanya institucional sobre el registre de catalans a l'estranger que la Generalitat va llançar el passat mes d'abril, en el qual figurava la silueta d'un mapa de Catalunya amb la pregunta "Sí o no?" impresa sobre la mateixa.

La investigació, però, ha acabat emmarcada en la causa que el jutge d'instrucció número 13 de Barcelona té oberta arran de les declaracions de Santi Vidal, atès que la Fiscalia es la va remetre al magistrat en comprovar que les seves indagacions s'estaven solapant en alguns elements amb les judicials.

Joaquim Nin és el primer dels alts càrrecs que ha prestat declaració aquest matí i, després de la seva interrogatori, ha abandonat les dependències de la Guàrdia Civil cap a les 12.00 hores.

'Xou' per Puigdemont

El president del Govern, Carles Puigdemont, ha lamentat el "xou" que considera que va suposar l'entrada de la Guàrdia Civil al Parlament i al Palau de la Generalitat per requerir informació sobre l'exconseller i diputat Germà Gordó, investigat en la suposada trama del 3%.

A la sessió de control al Govern del Parlament d'aquest dimecres --a preguntes de la líder de Cs a la Cambra catalana, Inés Arrimadas--, Puigdemont ha assegurat que ofereixen tota la col·laboració a la justícia perquè s'investiguin suposats casos de corrupció però no "per contribuir a un xou".

Puigdemont ha ironitzat que estava esperançat que, quan la Guàrdia Civil va entrar dijous passat al Parlament, hagués estat per buscar les actes sobre les "escandaloses" compareixences dels testimonis de la comissió sobre la 'Operació Catalunya'.