La portaveu parlamentària del PSC, Eva Granados, va alertar ahir Junts pel Sí i a la CUP que amb la reforma del reglament del Parlament impulsada per aquests grups no podran tramitar ni la llei del referèndum ni la llei de transitorietat jurídica que pretén «desconnectar» Catalunya d'Espanya.

En una roda de premsa al Parlament, Granados va explicar que JxS ha presentat una esmena per adaptar la proposta de reforma del reglament al dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que va rebutjar per unanimitat que es puguin tramitar les anomenades «lleis de desconnexió» pel procediment de lectura única per a la seva aprovació exprés. En cas que el ple aprovi avui l'esmentada esmena, els socialistes considerarien «solucionada» la reforma, ja que faria «impossible» que els sobiranistes puguin «tramitar la llei de la convocatòria del referèndum i la de transitorietat jurídica per via única», va sentenciar. «El Consell de Garanties Estatutàries va dir que el procediment de lectura única només pot aplicar-se en lleis amb escassa rellevància que no poden alterar el sistema institucional», va recordar Granados.

D'altra banda, El portaveu adjunt del grup de Ciutadans (Cs), Fernando de Páramo, va expressar ahir la sospita de la seva formació que el ple del Parlament de quatre dies d'aquesta setmana pugui ser l'últim de la legislatura. Segons De Páramo, encara que amb aquest ple finalitza el període de sessions, podria passar que fos l'últim de la legislatura «i l'últim de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat».