El president del govern, Mariano Rajoy, acudirà avui a declarar com a testimoni en el judici del cas Gürtel amb disposició de col·laborar amb la Justícia, tot i que en el seu entorn s'assegura que pot aportar poc per aclarir els fets jutjats, ja que no té cap informació perquè no estaven sota la seva competència. Això, però, no serà obstacle per intentar respondre totes les preguntes que li plantegin les parts, avancen fonts de l'Executiu i del PP, que afirmen que Rajoy està tranquil, i que emmarquen la seva compareixença en el terreny de la «normalitat».

Rajoy té previst anar sol a aquesta citació, i no estarà acompanyat de cap membre del govern ni del seu partit, i ha estat preparant la seva compareixença a partir de l'estudi d'algunes dades i dates, tot i que sense assajar com seran les seves respostes.

En la seva compareixença, segons les fonts citades, intentarà evitar respostes com les de «no em consta» o «no ho recordo», i si ho fa, es justificarà i explicarà, per exemple, quin era el seu paper en aquest moment.

Subratllen que els fets que motiven la seva presència en el judici fan referència a unes campanyes electorals del 2003 a Majadahonda i Pozuelo sobre les quals el president no té informació perquè no eren competència seva. En aquest moment, ell era vicesecretari del partit, però sense funcions, i no passava pràcticament mai per la seu del PP a causa de les seves responsabilitats com a vicepresident del govern.

A més, Rajoy podrà recordar que el presumpte capitost de la trama Gürtel, Francisco Correa, ha declarat públicament en aquest procés que no hi havia una bona relació entre ells dos i que quan Rajoy va ser designat president del PP, es va trencar del tot.

En atenció al seu rang institucional, Rajoy declararà «en estrades», és a dir, col·locat al mateix nivell que el tribunal, tot i que el lloc concret on s'asseurà encara està per definir. Aquest no serà l'únic privilegi del president del govern, ja que per «cortesia institucional» a la declaració hi assistirà el nou fiscal en cap d'Anticorrupció, Alejandro Luzón, encara que ell no estarà a càrrec de l'interrogatori, que faran, «si s'escau», les fiscals de la causa, Concepción Sabadell i Concepció Nicolau. Està previst que el president de l'Audiència Nacional, José Ramón Navarro, el rebi a les portes de la seu del tribunal al polígon industrial de San Fernando d'Henares.

Per cobrir aquesta declaració històrica (la primera d'un president del govern al càrrec) s'han acreditat 312 periodistes de 83 mitjans de comunicació, 21 dels quals són estrangers.