El Consell d'Estat ha emès avui per unanimitat un dictamen en el qual considera que existeixen fonaments jurídics suficients per recórrer davant el Tribunal Constitucional (TC) la reforma del Reglament del Parlament que permetria l'aprovació exprés de la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica.

Fonts del Consell d'Estat han informat a Efe d'aquesta decisió, que és conseqüència de la petició que ahir li va fer el president del Govern, Mariano Rajoy.

Rajoy demanava a aquesta institució un dictamen amb caràcter urgent sobre la reforma aprovada pel Parlament de Catalunya, una modificació que permetria l'aprovació pel procediment de lectura única de la llei que preveu emparar el referèndum de l'1 d'octubre i la llei de transitorietat jurídica.

Les fonts del Consell d'Estat han informat a Efe que aquest assumpte s'ha debatut a primera hora del matí per la seva secció primera.

És a aquesta secció de les vuit de què consta la institució a la qual correspon aquest assumpte, ja que és l'encarregada de despatxar les qüestions procedents de la Presidència del Govern i dels ministeris de la Presidència i per a les Administracions Territorials i d'Afers Estrangers i Cooperació, així com els temes relatius a conflictes sobre l'autonomia local.

El dictamen inicial d'aquesta secció s'ha traslladat després a la Comissió Permanent del Consell, que està formada pel president, els consellers permanents i el secretari general.

En ella s'ha avalat per unanimitat el dictamen en el qual es considera que existeixen fonaments jurídics suficients per recórrer al TC.

En vista d'això, és previsible que en la reunió del Consell de Ministres que presidirà demà Mariano Rajoy s'aprovi la presentació d'aquest recurs.

La reforma del Reglament del Parlament va ser aprovada ahir amb els vots a favor de Junts pel Sí (JxSí) i la CUP.

Una reforma que permet que el grup parlamentari promotor d'una proposició de llei pugui demanar que sigui tramitada pel procediment de lectura única, per això n'hi hauria prou amb un únic debat en sessió plenària si així ho acordés el ple.

En concret, Rajoy havia sol·licitat al Consell d'Estat dictamen urgent en relació amb l'article 135.2 del Reglament del parlament català en la redacció donada per la modificació aprovada ahir pel ple d'aquesta institució.