Una mitjana de 5 tones de plom i 3,7 milions de tones de sal s'han abocat durant anys a l'Amazones, augmentant la seva salinitat un 30% i canviant la composició química de l'aigua, segons un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Rotterdam (EUR).

La investigació, elaborada per científics de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTB) de la UAB i l'International Institute of Social Studies (ISS) de l'EUR, s'ha centrat en una zona de l'Amazònia peruana a la frontera amb l'Equador, on han estudiat l'impacte a l'aigua de l'activitat petrolífera.

"Els resultats posen de manifest la presència a l'aigua dels rius de nivells molt superiors als habituals de clorur, cromo, bari, plom i cromo hexavalent, alguns d'ells compostos molt contaminants per al medi ambient i perillosos per a la salut", assenyalen a l'estudi.

El treball conclou que, a més dels abocaments accidentals de petroli, gran part de la contaminació de l'Amazones es deu a l'"abocament habitual d'aigües de formació", les quals s'extreuen també dels jaciments petrolífers i contenen nivells de clorur 13.379 vegades superior al de les aigües dels rius.

"Per cada barril de petroli produït, les empreses extreuen fins a 98 barrils d'aigua de formació que han estat abocades directament a la terra i als rius de la selva tropical de l'Amazones nord peruà des del 1972 fins al 2009", assegura l'estudi.

Segons la investigació, aquesta contaminació no només afecta als rius de l'Amazones, doncs, en impactar també en els peixos, afecta també els animals i persones que s'alimenten de la pesca fluvial i de la caça d'animals que ingereixen aigües de formació.

Els científics de l'ICTB-UAB i de l'ISS-EUR han trobat nivells elevats de plom i cadmi a la sang dels 45.000 habitants de les cinc ètnies indígenes residents a la zona.