El ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, va avisar ahir el President català, Carles Puigdemont, que «la inhabilitació és una mesura que es pren, es comunica i de la qual es requereix el compliment, no es tracta d'una apreciació personal». Zoido va respondre d'aquesta manera en ser preguntat per la preocupació del govern espanyol davant les últimes declaracions de Puigdemont en què assegurava que no acceptarà la decisió del Tribunal Constitucional si és inhabilitat. «És una apreciació seva, però ningú no la hi ha preguntat», va assegurar el ministre, i va afegir que «la situació és que, si així es declara, serà inhabilitat, tant si s'hi sent com si no».

«Estem parlant d'hipòtesis, però si ell és inhabilitat i continua fent actes per als quals està inhabilitat estarà infringint la llei penal, i tindrà la conseqüència que comporta», va continuar Zoido. «Si cal fer un requeriment, es farà on calgui, on ho decideixi l'autoritat judicial», va assenyalar, abans d'insistir: «El que no es pot consentir és que es vulneri la llei i no passi res».

El ministre va lamentar les «ocurrències» dels que «han perdut el nord» i caminen «sense rumb», utilitzant les institucions «amb fins partidistes». «Al final del seu camí», va assenyalar en referència als partits independentistes, «no tindran res excepte la frustració d'alguns i el desencant de tanta gent que ha vist el temps que s'ha perdut i les discussions que s'han format fins i tot dins de famílies».

Per part seva, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va defensar que la mesa del Parlament «no hauria d'admetre a tràmit» la llei del referèndum que JxS i la CUP preveuen registrar avui. Iceta va manifestar que el text que fins ara es coneix «escapa totalment del marc legal» i «contravé» el Tribunal Constitucional i el Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Va dir també que la reforma del reglament tal com s'ha aprovat «deixa ben clar que la lectura única només és d'aplicació en projectes i proposicions de llei que per simplicitat o naturalesa ho permetin», i va descartar que la norma per emparar el referèndum compleixi aquests requisits.

Per a Iceta, el fet que la norma es registri avui «no mou les coses», i va defensar que els terminis començarien a comptar des de l'admissió a tràmit. D'altra banda, va afirmar que JxS i la CUP s'han «guanyat a pols» que el govern espanyol recorri la reforma.

Per altra banda, l'eurodiputat per ERC Josep Maria Terricabras està disposat a fer «una vaga de fam davant del Parlament Europeu» si l'Estat espanyol impedeix el referèndum de l'1-O o fa «alguna bogeria».