El Pacte del Consell de Mallorca, que presideix Miquel Ensenyat (Més), ha suprimit de sorpresa el complement al català que es va crear fa més de 15 anys, quan Maria Antònia Munar era la presidenta de la institució. Es tracta d'un complement que cobren els funcionaris i treballadors en general del Consell que tenen un nivell de català superior al que s'exigeix pel càrrec que ocupen. Per als que tenen dos nivells de català superior al marcat en la relació de llocs de treball el complement és doble. La quantitat oscil·la entre els 32 i els 70 euros mensuals.

La decisió del Consell, que no ha estat notificada ni als treballadors ni als sindicats, ha causat un gran enrenou entre el personal de la institució, que ha vist en la nòmina de juliol la supressió del complement. A més, la supressió s'ha realitzat de forma retroactiva amb data 1 de gener. Així, els funcionaris han vist en la nòmina de juliol una substanciosa rebaixa de sou, no han cobrat el complement del mes i, a més, se'ls ha descomptat tot el cobrat en els sis anteriors d'enguany. Les reducció a la nòmina de juliol oscil·la entre els 230 i els 490 euros per a cada funcionari o empleat del Consell que tingués reconegut el complement.

L'explicació del Govern insular és que amb el complement de la carrera professional aprovat aquest any l'incentiu per tenir un nivell superior de català deixava de tenir sentit. Els sindicats no ho veuen així i asseguren que no té res a veure la carrera professional amb el complement previst pel català.