Junts pel Sí i la CUP van registrar ahir la llei de referèndum al Parlament com una «resposta a la impugnació» de la reforma del reglament i van advertir que el referèndum no el podrà «aturar» ni el president del govern, Mariano Rajoy, ni el Tribunal Constitucional. Els dos grups van registrar al Parlament la proposició de llei del referèndum d'autodeterminació, amb què pretenen donar cobertura legal a l'1 d'octubre malgrat l'oposició del govern espanyol, que va impugnar la reforma del reglament que serveix per tramitar la normativa per la via ràpida.

En roda de premsa al Parlament després de dur a terme el registre, el president de JxS, Lluís Corominas, va destacar que volen tramitar l'esmentada llei per la via «d'urgència extraordinària».

Va assenyalar que el registre de la proposició de llei és «la resposta» a l'última impugnació del govern, i va afegir: «Estem compromesos a seguir endavant; la democràcia a Catalunya no la podran aturar ni Rajoy ni el Tribunal Constitucional». Corominas va destacar que la lectura única que inclou la reforma del reglament és una opció que tenen altres parlaments autonòmics i el Congrés dels Diputats, motiu pel qual va considerar que, si es tombés a Catalunya, hauria de fer-se el mateix a la resta de cambres. En aquest context, va remarcar que el recurs del govern al TC «no té base jurídica», i que l'executiu de Mariano Rajoy només va impugnanr la modificació del reglament perquè «ve del Parlament de Catalunya». Corominas va destacar que la llei de referèndum ha estat signada per tots els diputats dels dos grups independentistes llevat dels membres de la mesa (Carme Forcadell, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet, tots de JxS), per preservar-ne d'aquesta manera la «imparcialitat».

El president parlamentari de JxS va afirmar que volen tramitar l'esmentada llei per la via «d'urgència extraordinària» i d'acord amb el nou reglament del Parlament. «Si el TC ha de dir alguna cosa, que la digui, i anirem prenent decisions sobre fets», va expressar la diputada Marta Rovira.

Per la via ràpida

Tenint en compte que el reglament contempla diferents opcions per a la tramitació exprés més enllà de la impugnada pel govern, JxS i la CUP estan d'acord que, per una mecanisme o un altre, es farà per la via ràpida.

«Serà un tràmit tan breu com sigui possible», va expressar en aquest sentit el diputat de la CUP Benet Salellas, que va subscriure les paraules de Lluís Corominas i Marta Rovira. El parlamentari de la CUP va assenyalar que és una «llei de país» a la qual va convidar a sumar-se més diputats fora de JxS i la CUP: «Encara hi som a temps», va afegir en un gest de complicitat sobretot a parlamentaris de Catalunya Sí Que es Pot.

Salellas va denunciar, també, que «el règim del 78» pretengui «intervenir l'autoorganització del Parlament» després de la impugnació del nou reglament, i va asseverar que no faran «ni un pas enrere» en el referèndum.

Paral·lelament, el ple del Tribunal Constitucional (TC) va suspendre la reforma del reglament del Parlament català amb la qual el Govern pretén tramitar de forma exprés el referèndum de l'1-O, i va advertir els membres de la mesa que aplicar-la comportaria responsabilitats, fins i tot penals.

Els magistrats, reunits ahir durant amb prou feines 45 minuts, van acordar per unanimitat admetre a tràmit el recurs presentat pel govern central contra l'article 135.2 d'aquesta reforma, cosa que comporta automàticament la suspensió de la norma mentre es pronuncien sobre el fons de l'assumpte, per a la qual cosa tenen un termini de cinc mesos.

El TC també va advertir Carme Forcadell, els altres sis membres de la mesa, el lletrat major i el secretari general de la cambra, als quals prohibeix expressament la tramitació d'una proposició de llei pel procediment de lectura única (com estableix la reforma impugnada), i els va advertir de les eventuals responsabilitats, incloses les penals, en què poden incórrer si desobeeixen. El Tribunal, com va sol·licitar el govern, els va fer arribar la notificació personal de la resolució a tots ells i els va recordar el seu «deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada».

És a dir, va ordenar que «s'abstinguin d'iniciar, qualificar, introduir en l'ordre del dia de qualsevol òrgan del Parlament de Catalunya» o «dictar cap acord» que impliqui la tramitació exprés continguda en la reforma impugnada.

No és la primera vegada que el tribunal de garanties adverteix els responsables de les institucions catalanes. De fet, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja investiga Carme Forcadell i els membres de la mesa de JxS i CSQP per desobediència al TC.

Mes d'agost habilitat

En la providència dictada ahir, els magistrats van habilitar el mes d'agost per a la tramitació del recurs i donen quinze dies a les parts perquè formulin les seves al·legacions. El govern central, amb l'aval del Consell d'Estat, va impugnar aquesta norma amb l'argument que la modificació vulnera el dret de participació política en condicions d'igualtat reconegut a l'article 23.2 de la Constitució, perquè aquesta llei estableix la possibilitat que el grup parlamentari promotor de qualsevol proposició de llei pugui sol·licitar-ne la tramitació pel procediment de lectura única. I això comporta la reducció dels tràmits parlamentaris amb la finalitat d'obtenir més celeritat i la supressió de compareixences, ponència i comissió, i la limitació del dret de presentar esmenes.

Per a l'executiu, permetre que un sol grup parlamentari pugui forçar que una llei es tramiti així suposa «un trencament del dret de participació política, ja que elimina la facultat de la minoria de presentar esmenes als textos de les proposicions de llei promogudes per la majoria».

Seria, segons el seu parer, «permetre la institucionalització d'un sistema radicalment contrari a l'essència del sistema parlamentari», que és facilitar el debat dels assumptes pels representants dels ciutadans.