Efectius dels Mossos d'Esquadra es van interposar ahir entre diverses desenes de manifestants de la CUP que protestaven davant la comandància de la Guàrdia Civil a la Travessera de Gràcia de Barcelona i un centenar de persones que van acudir a donar suport als agents de l'Institut Armat.

La CUP havia convocat una manifestació davant aquesta comandància per protestar pels interrogatoris de la Guàrdia Civil en el marc de la investigació judicial pel referèndum anunciat per a l'1-O, la qual cosa va portar a una altra convocatòria a la mateixa hora, a través de les xarxes socials, de diversos grups i entitats per donar suport als guàrdies civils.

Entre els membres de la CUP que van acudir a la protesta hi havia la diputada sallentina al Parlament Anna Gabriel, a més d'Eulàlia Reguant, Albert Botran, Mireia Vehí o Carles Riera, així com el regidor de Vic Joan Coma, que a final de l'any passat va ser detingut per l'Audiència Nacional acusat d'incitació a la sedició durant un ple municipal.

Els manifestants de la CUP portaven banderes estelades, una pancarta amb el lema «No fareu callar la veu d'un poble», i van cridar durant uns 25 minuts consignes com «Independència», «Fora les forces d'ocupació» i «Votarem, votarem».

El diputat Carles Riera va declarar que havien convocat la protesta «per denunciar la pràctica repressiva d'aquest cos, amb la connivència de l'Estat i la judicatura, per reprimir el procés d'autodeterminació», una actuació que segons el seu parer «no només és irregular, sinó que a més és absolutament antidemocràtica i no té cap altre objectiu que intentar imposar la por al nostre país».

«El nostre missatge -va afegir Riera- és que no tenim por, que no farem ni un pas enrere i reivindiquem que aquestes actuacions repressives s'acabin perquè nosaltres seguirem endavant fins al final en la convocatòria i realització del referèndum».

Separats per uns 50 metres i per una trentena d'agents dels Mossos, es van concentrar un centenar de persones que portaven banderes espanyoles i que responien als membres de la CUP amb crits de «Viva la Guardia Civil», «Viva España», «Yo soy español», «Cataluña es España», «Puigdemont golpista» i «Esos son los amigos de Pujol».

«Defensar la legalitat»

Manuel Lanzan, president de l'associació Espanya i Catalans, una de les plataformes convocants de l'acte a favor de la Guàrdia Civil, va dir que «el que pretén la CUP és instal·lar-se en la kale borroka», i nosaltres no entrarem en el seu joc ni en les seves provocacions», de manera que van acudir fins a la comandància per «defensar la legalitat vigent i donar suport a la Guàrdia Civil».

De la seva banda, José Vargas, president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Ter-roristes (ACVOT), va indicar que «durant molts anys han patit el terrorisme, igual que els Mossos d'Esquadra».

Minuts abans de la 1 del migdia, la Guàrdia Urbana va reobrir el trànsit a la Travessera de Gràcia després que la major part dels concentrats, d'un grup i l'altre, haguessin abandonat la zona.