Barcelona competirà amb 18 ciutats europees més, entre aquestes Amsterdam, Dublín i Estocolm, per tenir la seu de l'Agència Europea del Medicament (EMA) quan surti de Londres com a conseqüència del Brexit, segons la llista de candidates publicada ahir pel Consell de la Unió Europea (UE).

La Ciutat Comtal és l'única aposta espanyola per obtenir una de les dues agències comunitàries que abandonaran el Regne Unit arran de la seva sortida de la UE, ja que el govern espanyol no va presentar cap oferta per acollir l'Autoritat Bancària Europea (EBA), a la qual opten vuit ciutats.

El Consell va rebre en total 27 candidatures, 19 per acollir l'EMA i 8 per l'EBA, relatives a 23 ciutats, ja que algunes, com Dublín o Varsòvia, són candidates per a totes dues, malgrat que només podrien quedar-se'n una.

Els països tenien fins dilluns per presentar les seves ofertes, màxim una per agència.

Juntament amb Barcelona, en la cursa per l'EMA concorren Amsterdam, Atenes, Bonn (Alemanya), Bratislava, Brussel·les, Bucarest, Copenhaguen, Dublín, Hèlsinki, Lilla (França), Milà (Itàlia), Porto (Portugal), Sofia, Estocolm, Malta, Viena, Varsòvia i Zagreb.

D'altra banda, Brussel·les, Frankfurt (Alemanya), París, Luxemburg, Dublín, Praga, Viena i Varsòvia es postulaven per acollir l'EBA, que, amb 159 empleats, s'ocupa de dissenyar regles homogènies per supervisar la banca europea i de fer les proves d'estrès a les entitats. L'interès més ampli mostrat per l'EMA, que s'encarrega de vigilar la seguretat dels fàrmacs i donar les autoritzacions per comercialitzar-los a la UE, s'explicava perquè, a més dels seus 890 empleats, rep cada any la visita de 35.000 experts de la indústria farmacèutica.

Espanya se centra en aquesta contesa, en la qual Amsterdam, Dublín, Estocolm, Copenhaguen i Bratislava serien les opcions més fortes davant Barcelona, segons fonts diplomàtiques, que asse-nyalen que la Ciutat Comtal té una candidatura sòlida.

El ministeri de Sanitat va treballar amb la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona en la candidatura, que va ser presentada oficialment abans-d'ahir i posava èmfasi en les connexions de transport de la ciutat, la seva oferta educativa i de serveis o la disponibilitat de la Torre Glòries, però també en la fortalesa de la indústria farmacèutica i el potencial innovador.

Amb les candidatures sobre la taula, «la Comissió Europea avaluarà ara totes les ofertes de forma objectiva sobre la base dels criteris» acordats, segons la CE.

Aquesta anàlisi serà publicada el 30 de setembre, però l'Executiu no farà un rànquing de les més adequades.

Tindran en compte l'accessibilitat de la ciutat, les possibilitats d'accés al mercat de treball, serveis de salut i escoles per a la família dels empleats, així com que es garanteixi que l'agència pot estar operativa quan el Regne Unit surti de la Unió, que es doni continuïtat al seu negoci i la dispersió geogràfica.

La Comissió Europea ja va assenyalar que en aquesta avaluació no es tindrà en compte el referèndum d'independència per a l'1 d'octubre, però fonts europees apunten que aquest serà «l'elefant a l'habitació» en el debat polític que tindran els ministres el mes d'octubre.