El secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, va presentar un recurs d'apel·lació contra el secret de sumari decretat pel jutjat d'instrucció 13 de Barcelona, que investiga una querella del partit Vox pels preparatius del Govern per al referèndum de l'1-O.

Segons va informar el departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda, quatre mesos després de l'obertura de diligències, Salvadó desconeix els fets pels quals està sent investigat juntament amb el jutge i exsenador Santi Vidal i el jurista Carles Viver i Pi-Sunyer, i que després ha portat a l'interrogatori i la imputació d'altres alts càrrecs del Govern.

El recurs d'apel·lació presentat considera que la nova pròrroga del secret de les actuacions vulnera el seu dret de defensa, per això demana que s'aixequi «per permetre que la defensa participi en la instrucció i tingui accés a tot el material i la documentació que obri en la causa».

La defensa estima que l'aixecament del secret del sumari és encara més rellevant tenint en compte els últims interrogatoris duts a terme per la Guàrdia Civil en relació amb els preparatius del referèndum. El recurs posa de manifest l'«absolut desconcert» pel fet que el TSJC indiqués en una nota que els interrogatoris de la Guàrdia Civil «són diligències de policia judicial i no sol·licitades pel magistrat d'instrucció 13», que és el que està investigant la causa de Salvadó. La defensa de l'alt càrrec mostra la seva «inquietud» perquè el retard en la imputació de Salvadó «es pugui aprofitar per portar a terme diligències d'investigació d'amagat de l'investigat».

Salvadó considera que els in-terrogatoris de la Guàrdia Civil en relació amb els preparatius del referèndum formen part d'una «causa general encoberta contra el Govern». El 29 de juliol passat, el Govern ja va presentar una denúncia contra els agents de la Guàrdia Civil que van dur a terme interrogatoris contra diversos alts càrrecs de la Generalitat en relació amb els preparatius del referèndum previst per a l'1 d'octubre. La denúncia de la Generalitat entén que en aquests interrogatoris els agents de la Guàrdia Civil podrien haver comès els delictes d'obstrucció a la Justícia, usurpació d'atribucions, falsedat en document oficial, violació de secrets i un delicte comès per funcionaris contra els drets individuals.

La llei, internacionalitzada

D'altra banda, el departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors ha enviat la llei del referèndum registrada aquest dilluns al Parlament a les cancelleries de tot el món, segons van avançar ahir diversos mitjans i van confirmar fonts d'Exteriors. Ho ha fet acompanyat d'un nou memoràndum on s'explica que la llei vol donar una resposta «democràtica» a la sentència del TC sobre l'Estatut que va suposar la «ruptura del pacte constitucional del 1978».