L'empresa encarregada de gestionar el sistema de vot en l'elecció d'aquest diumenge de l'Assemblea Nacional Constituent de Veneçuela (CNE) va denunciar que les autoritats van manipular les xifres de participació en almenys un milió de vots. Antonio Mugica, conseller delegat de Smartmatic, companyia que va instal·lar unes 24.000 màquines de vot electrònic al país llatinoamericà, va afirmar a Londres que les xifres oficials divulgades dilluns sobreestimen el nombre de ciutadans que van acudir a les urnes.

«Segons el nostre robust sistema, sabem sense cap dubte que la participació en la recent elecció de l'Assemblea Nacional Constituent estava manipulada», va indicar Múgica, que va defensar la necessitat d'encarregar una auditoria per conèixer les dades reals.

Segons el Consell Nacional Electoral de Veneçuela, 8.089.320 persones -el 41,53% del cens- van participar diumenge en una jornada de votació que va estar marcada per les protestes i la mort en disturbis d'almenys deu persones. «Calculem que la diferència entre la participació real i l'anunciada per les autoritats és d'almenys un milió de vots. És important destacar que això no hauria passat si els auditors de tots els partits polítics haguessin estat presents a les diverses etapes de l'elecció», va explicar Mugica.

El responsable de Smartmatic, firma responsable de la plataforma tecnològica de votació a Veneçuela des del 2004, va explicar que aquesta vegada no hi havia representants de l'oposició al centre de recompte per poder assegurar que les dades divulgades eren cor-rectes, cosa que considera una «vulnerabilitat» del sistema. La companyia va recalcar que aquestes garanties s'han respectat en tots els comicis fins al 2015, però van ser ignorades en la consulta de diumenge, en què es triaven els 545 membres de l'Assemblea Nacional Constituent amb el mandat d'escriure una nova Constitució i reformar l'Estat veneçolà.