El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va anunciar que l'Assemblea Nacional Constituent prendrà avui possessió a causa que s'havia d'esperar la proclamació d'alguns guanyadors que no havien estat adjudicats pel Poder Electoral. Maduro va afirmar que l'ajornament permetrà que s'aclareixin «amenaces» que, va afirmar, existeixen sobre la presa de possessió d'aquesta junta, prevista al Palau Federal Legislatiu, seu del Parlament, de contundent majoria opositora.

Durant la nit de dimecres, la Guàrdia Nacional Bolivariana va ocupar el Saló El·líptic del Parlament veneçolà, de majoria opositora, com a part dels preparatius de seguretat davant la presa de possessió de l'Assemblea. El president del Parlament, l'opositor Julio Borges, va assenyalar que els agents perden el temps, i va afegir que els diputats es mantindran treballant a la seu legislativa.

La Constituent és un òrgan plenipotenciari que s'instal·larà a la seu del Poder Legislatiu i podria suprimir la immunitat parlamentària i depurar les institucions de l'Estat crítiques amb el govern; i és vista per l'oposició com una forma de Maduro de consolidar la dictadura a Veneçuela.

Per part seva, l'oposició va ajornar fins avui la mobilització ciutadana que havia convocat per a ahir contra la presa de possessió de l'Assemblea Nacional Constituent. Els 545 integrants de la Constituent han de prendre possessió avui a la mateixa seu del poder legislatiu en què opera el Parlament, de majoria opositora, que no reconeix a aquesta assemblea impulsada per l'oficialisme per reordenar l'Estat i enfortir d'aquesta manera la revolució chavista.

La dona de Maduro i membre de la Constituent, la «primera combatent» Cilia Flores, i altres figures destacades de l'oficialisme van demanar al «poble» que acompanyi els integrants d'aquesta assemblea a la seva presa de possessió al Palau. Això podria provocar que coincidissin les mobilitzacions del chavisme governant i de l'oposició, que també va demanar ahir als seus seguidors que es dirigeixin a la seu legislativa.

Paral·lelament, la fiscal general de Veneçuela, Luisa Ortega Díaz, va anunciar l'obertura d'una investigació sobre la presumpta manipulació dels resultats de la votació per a l'Assemblea Nacional Constituent de diumenge, que implica quatre rectores del Consell Nacional Electoral (CNE). «He ordenat investigar si estem en presència d'un delicte, fins i tot de lesa humanitat. Per això, he designat dos fiscals per investigar quatre rectores del CNE per aquest fet escandalós», va afirmar Ortega després que l'empresa encarregada del sistema de vot en l'elecció de diumenge denunciés una manipulació de les xifres de participació.

Denúncia de la dona de López

Per part seva, Lilian Tintori, esposa del polític veneçolà empresonat Leopoldo López, va assegurar que els advocats del seu marit no han pogut entrar a la presó militar on està reclòs després de ser-li revocada la situació d'arrest domiciliari.