El president dels EUA, Donald Trump, va instar el seu homòleg mexicà, Enrique Peña Nieto, a que deixi d'afirmar que el seu país no pagarà el polèmic mur fronterer, alhora que reconeix les dificultats per forçar el seu veí del sud a carregar amb la factura, segons ha revelat aquest dijous el diari The Washington Post.

"No ho pots dir (que Mèxic no pagarà el mur fronterer) a la premsa. La premsa es centrarà en aquest tema i no puc viure amb això", va dir Trump a Peña Nieto en la seva primera conversa telefònica després d'assumir la Presidència, el 27 de gener, les transcripcions de la qual han estat obtingudes pel diari. En lloc de dir "'No ho pagarem', hauríem de dir, 'ho solucionarem'. Es solucionarà d'alguna manera '", va recomanar el mandatari nord-americà al seu homòleg mexicà, segons les notes de la conversa telefònica.

"Si dius que Mèxic no pagarà pel mur, llavors no vull entrevistar-me amb vosaltres mai més perquè no puc viure amb això", va afegir Trump, segons es desprèn de les transcripcions.

La controvertida proposta del mur fronterer va ser un dels eixos de l'exitosa campanya electoral del llavors candidat republicà, qui es va imposar al seu rival demòcrata, Hillary Clinton, en els comicis de novembre de 2016. No obstant això, en la conversa de Trump amb Peña Nieto el magnat nord-americà va manifestar que el mur "és el tema menys important del que estem parlant, però políticament pot ser el més important".

Peña Nieto, per la seva banda, en la conversa va reiterar que la seva posició "ha estat i continuarà sent molt ferma, dient que Mèxic no pot pagar el mur", en subratllar que és un tema relacionat amb la "dignitat" i "té a veure amb l'orgull nacional "del seu país. Una actitud, aquesta, que va fer que en un moment de la conversa, Trump arribés a amenaçar Peña Nieto amb la imposició de taxes a les importacions mexicanes del 35%, ja que com a president se li han concedit "tremends poders sobre aranzels".

Als EUA, els legisladors reconeixen la dificultat de forçar Mèxic a pagar el cost del mur i el propi Trump ha apuntat que el seu país avançaria els diners i més endavant buscaria la manera pel que el veí del sud "reemborsaria" la despesa. Per ara, la Cambra de Representants ha aprovat una proposta pressupostària per destinar els 1.600 milions de dòlars sol·licitats per la Casa Blanca per al mur, una mesura que té molt difícil aprovació per part del Senat, mentre s'espera que comencin les tasques de construcció a finals d'aquest any.

Trump també es va referir a l'augment en la quantitat de droga que arriba a EUA i del que en responsabilitza els càrtels narcotraficants mexicans. "Tenim un enorme problema amb la droga, ja que els nois s'hi tornen addictes perquè les drogues es venen més barates que els caramels (...) Vaig guanyar l'estat de Nou Hampshire perquè és un cau infestat de drogues", va assenyalar el mandatari.

El comentari, però, és incorrecte, ja que la victòria en aquest petit estat del nord-est dels Estats Units se la va emportar la seva rival, la demòcrata Clinton. En aquest sentit, Trump va oferir assistència militar per fer front als càrtels de la droga, als líders va qualificar d ' "homes bastant durs". "Potser els vostres militars els tenen por, però els nostres no", va etzibar Trump en un moment de la conversa.

A aquest punt, Peña Nieto va replicar assegurant que el negoci de la droga a Mèxic està "en gran part recolzat per diners i armes il·legals que procedeixen dels Estat Units".

La conversa es va produir tot just un dia després que Peña Nieto cancel·lés una visita a Washington per les controvertides declaracions de Trump. Mesos després, en la seva primera cita bilateral com presidents, en la cimera del G-20 al juliol a Alemanya, el mandatari nord-americà va insistir que Mèxic ha de finançar la barrera fronterera.