L'Assemblea Nacional Constituent de Veneçuela, elegida fa gairebé una setmana, va aprovar ahir la destitució de la fiscal general, Luisa Ortega Díaz, opositora de Nicolás Maduro, i la seva inhabilitació per a l'exercici de qualsevol càrrec públic, després que el Tribunal Suprem trobés indicis per al seu enjudiciament. En substitució de l'exfuncionària, que podria ser portada a judici, els oficialistes van designar el defensor del poble, Tarek William Saab, com a nou fiscal general, que s'ha convertit en la primera autoritat designada per l'òrgan plenipotenciari que es va reunir ahir per primera vegada. «Això no pot quedar buit perquè es generarà un problema que ja teníem amb la inacció del ministeri Públic», va dir el constituent Diosdado Cabello en postular Saab per al lloc.

La decisió va ser sotmesa al vot dels constituents després que el Tribunal Suprem de Justícia notifiqués a l'Assemblea que havia trobat motius per enjudiciar la fiscal, per la seva inhabilitació, la prohibició de sortida del país i la congelació dels seus béns. Cabello va demanar, a més, que es declari «l'emergència» dins del ministeri Públic «perquè es procedeixi a la seva immediata reestructuració», i va indicar que s'ha de revisar l'actitud de tots els funcionaris en tots els nivells.

Els constituents van aprovar que «sigui declarada l'emergència al ministeri Públic, de tal manera que el senyor Tarek William Saab pugui arribar-hi i prendre decisions per dur a terme la reestructuració del poder ciutadà, del ministeri Públic», tal com va proposar Cabello.

En una declaració a la premsa oferta poc després de la votació, l'oficialista va afirmar que la Fiscalia, en mans d'Ortega Díaz, «fins fa mitja hora, s'havia convertit en un centre de la impunitat en aquest país». «Estic segur que amb Tarek William Saab hi haurà justícia, que no vol dir venjança; nosaltres no actuem a partir d'aquesta premissa», va afegir.

L'altra cara de la moneda era l'exfiscal, que abans de ser destituïda va denunciar el «setge» a la seu principal del ministeri Públic a Caracas per part d'un contingent de la Guàrdia Nacional Bolivariana que va envoltar la institució. «Rebutjo el setge al @MPvenezolano. Denuncio aquesta arbitrarietat davant la comunitat nacional i internacional», va indicar la fiscal en un missatge a la xarxa social Twitter al costat d'una imatge dels efectius militars amb escuts acordonant l'entrada de la fiscalia. El contingent de mig centenar d'agents militars va bloquejar els accessos a la seu de la fiscalia general.

La Constituent havia anunciat des de l'inici de la seva campanya que la «depuració» del ministeri Públic seria una de les primeres accions que prendria una vegada que ocupés el poder de l'Assemblea Nacional Constituent.