El Gremi d'Hotels de Barcelona va reclamar ahir a les administracions que actuïn de forma «molt contundent» contra els actes vandàlics vinculats a la turismofòbia, un fenomen que relaciona directament amb l'eclosió dels pisos turístics il·legals.

En declaracions a Efe, el director general d'aquest gremi, Manel Casals, va assegurar que els actes violents contra el sector turístic són puntuals i que no es pot generalitzar, però va destacar que Ajuntament i Generalitat han de prendre les mesures pertinents «perquè no torni a passar».

Del començament d'any ençà, va explicar Casals, mitja dotzena d'hotels han patit atacs turístics, unes accions que se sumen als recents danys que Arran, organització juvenil vinculada a la CUP, va provocar a un bus turístic i les punxades a bicicletes de lloguer.

El directiu va afirmar que la policia va actuar «de forma molt cor-recta» en el cas dels atacs comesos contra hotels, ubicats la majoria als barris de Gràcia, el Poblenou i el Poblesec, però considera que la resposta de l'Ajuntament davant l'actuació violenta d'Arran va sertardana.

«Inicialment es va tardar massa a contestar i de forma poc contundent», va declarar Casals, que creu que davant un atac tan clar com el que va patir el bus turístic, la resposta del govern municipal hauria d'haver estat instantània i de rebuig de la violència.

El director general del Gremi d'Hotels va subratllar, en aquest sentit, la necessitat que els partits polítics «es posin d'acord en una cosa tan clara com és condemnar la violència». «Seria una bona manera de començar a construir un pacte de ciutat per al turisme, que és el que hi hauria d'haver», va afegir.

Casals considera que el moviment de rebuig al turisme que s'està produint a Barcelona «no és diferent» del que passa a altres ciutats, com París, Londres, Amsterdam, Nova York, Roma o Berlín, un fenomen que «en la majoria dels casos» és conseqüència de l'aparició dels pisos turístics il·legals, l'activitat dels quals té un efecte directe en la convivència ciutadana i el mercat de l'habitatge.

En el cas de Barcelona, va apuntar Casals, el moviment contra el turisme apareix a partir de l'any 2010, «quan arrenca amb força el tema dels pisos turístics il·legals» arran de l'eclosió de l'activitat de plataformes com Airbnb o Homeaway.

Per altra banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va demanar a la presidenta regional madrilenya, Cristina Cifuentes, que «no utilitzi un cas aïllat per distorsionar la imatge de Barcelona», en al·lusió als atacs que membres del col·lectiu Arran van efectuar contra interessos turístics en la ciutat comtal.

La presidenta del PP de Madrid va reclamar ahir a Ada Colau que sigui «contundent» en el rebuig a la violència contra el turisme perquè «aquests actes» no «vagin més enllà».

Cifuentes va referir-se a les accions contra el turisme a Barcelona, que durant els últims dies han reivindicat col·lectius de la CUP: «Estaria bé que fos tot el contundent que cal ser», va valorar la presidenta madrilenya sobre Colau.

En un missatge en el seu compte de Twitter, Colau va contestar les declaracions asseverant: «Contundència tota, @ccifuentes, però no alarmisme ni difamació: no utilitzi un cas aïllat per distorsionar la imatge de BCN»

Colau també va ressaltar que «Barcelona s'enorgulleix de ser una ciutat cohesionada, oberta i amable amb els seus ciutadans i els visitants. Em consta que Madrid també».