Les cues als controls de seguretat de la terminal T1 de l'aeroport de Barcelona-el Prat es van acostar ahir a una hora d'espera durant algunes de les aturades parcials de la tercera jornada de vaga dels treballadors d'Eulen.

El govern estatal i la Generalitat van intercanviar-se durant la jornada d'ahir retrets respecte qui tenia, segons cada part, la responsabilitat de la mediació d'aquest conflicte que ja fa dues setmanes que dura i que enfronta Eulen, l'empresa encarregada dels controls de seguretat, i els seus treballadors a l'aeroport del Prat, que volen més personal i unes millors condicions salarials.

El secretari d'Estat d'Infraestructures i Transport, Julio Gómez-Pomar, va dir ahir que és la Generalitat de Catalunya la que ha de mediar en el conflicte entre l'empresa Eulen i els seus treballadors de l'aeroport, encara que va precisar també que Aena i el govern central prestarien la seva col·laboració. Per part del PPC, el seu portaveu al Parlament, Alejandro Fernández, va afegir que la Generalitat té una «obsessió per desprestigiar el govern d'Espanya».

Les altres formacions polítiques també van expressar disconformitat amb la manera en com s'està gestionant el conflicte que es viu a l'aeròdrom. Ciutadans va criticar la imatge que s'estava donat segons la portaveu al Parlament, Lorena Roldán, del Prat per la negociació que arriba «tard i malament» per part d'Aena i de la Generalitat, i el PSOE va demanar una solució del conflicte a partir d'una bateria de preguntes dirigides al govern central que es sumen a la petició de compareixença del president d'Aena, José Manuel Vargas i d'Íñigo de la Serna, ministre de Foment.

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Ge neralitat, Josep Rull, va dir per Twitter que «ni a l'Estat ni a Aena els interessa la situació» que es viu al Prat i que es miren el conflicte «des de lluny», sense responsbilitzar-se'n. El portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, també va expressar-se en la mateixa direcció que Rull i va assenyalar Vargas, de la Serna i el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, com a responsables de la «deixadesa important» de l'aeroport.

Sobre aquest intercanvi de retrets, el comitè de vaga de l'empresa va expressar la seva disconformitat en la «politització» que s'està segons ells s'està fent de les reivindicacions laborals dels 350 empleats. Joan Carles Giménez, assessor del comitè d'empresa, va voler deixar clar que l'escenari de vaga no responia a cap escenari polític ni social i va subratllar que era una mobilització «estrictament laboral». D'altra banda, Giménez ja va avançar diumenge que ahir encara no hi hauria acord, tot i que les posicions estaven «a mig camí».

Més treballadors en vaga

Els treballadors de l'empresa Ilunion al Prat de Llobregat, que, entre d'altres, s'encarreguen de la vigilància de les terminals i del control d'accés dels empleats, han convocat una vaga indefinida a partir del proper 16 d'agost. Els treballadors reclamen un plus de 350 euros per als vigilants de l'aeroport, l'ampliació de la plantilla segons les necessitats del servei i tenir contractes indefinits, entre altres mesures. Aena va avisar que aquesta vaga «quasi» no afectaria els passatgers.