El president del govern, Mariano Rajoy, va explicar ahir que, si la Mesa del Parlament admet a tràmit la proposició de llei de referèndum registrada per Junts pel Sí (JxS) i la CUP, l'Executiu la recor-rerà immediatament perquè representa «una nova puntada de peu al sistema democràtic».

Així ho va avançar Rajoy després de reunir-se amb el rei al Palau de Marivent, a Mallorca, en una trobada en què la qüestió catalana va ser un dels temes tractats.

El passat 31 d'agost, últim dia abans de l'aturada estiuenca, JxS i la CUP van presentar en el registre del Parlament la llei amb la qual preveuen donar cobertura legal al referèndum previst per a l'1 d'octubre.

El Parlament reprendrà la seva activitat a partir del 16 d'agost, encara que no és segur que aquell dia ja es reuneixi la Mesa per abordar l'admissió a tràmit de la llei de referèndum.

Segons va subratllar Rajoy, Catalunya és l'assumpte que més el preocupa en aquests moments, perquè creu en la unitat d'Espanya i perquè és la seva obligació defensar la llei i els catalans que no volen la independència.

«Crec que dono una batalla per una justa causa i perquè crec que hi ha gent que s'està equivocant, que s'ha lliurat en mans de la gent més extremista i radical que hi ha hagut a Espanya en desenes d'anys, que són els de la CUP (...). Aquesta és la gent a la qual es veu que alguns els deixen que marqui el rumb a Catalunya. Per descomptat Mariano Rajoy no els deixarà», va incidir.

Per això, es va congratular que el Tribunal Constitucional hagi admès a tràmit el recurs presentat pel govern contra la reforma del reglament del Parlament català que permetria l'aprovació exprés de les anomenades «lleis de desconnexió».

També seria il·legal, va afegir, que la Mesa qualifiqués favorablement la proposició de llei del referèndum, per la qual cosa el govern presentaria un recurs al TC.

«És una nova puntada de peu al sistema democràtic, en una dinàmica que alguns han establert, que és perversa i que va contra el propi esperit de la Unió Europea, un dels principis bàsics de la qual és l'estat de dret i el respecte a la llei», va assegurar Rajoy, que va insistir que «no hi haurà referèndum perquè Espanya és una democràcia, és un Estat de dret, és un país on hi ha llei i la llei l'hem de complir tots. I els primers, els governants».

En ser preguntat per la possibilitat que el PSOE vulgui iniciar el setembre converses per a la modificació constitucional, el cap de l'Executiu va dir que ell és partidari «de no fer res» abans de l'1 d'octubre, ni tan sols començar a parlar de la reforma del model ter-ritorial o de la Carta Magna.

Com ja va anunciar la setmana passada el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, Rajoy serà l'encarregat de clausurar l'escola d'estiu del PP, que aquest any se celebra a Salou i que coincidirà amb l'inici de la campanya del referèndum de l'1-O promoguda per les forces independentistes.

Mentrestant, el portaveu del PDeCAT al Senat, Josep Lluís Cleries, va assegurar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, complirà el seu «compromís» amb el referèndum, en el qual espera una «àmplia participació democràtica amb urnes».

El president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, va donar per fet que la llei de transitorietat jurídica, la principal de les anomenades lleis de desconnexió, es donarà a conèixer a final d'agost i pocs dies després Junts pel Sí i la CUP la registraran al Parlament, tot i que no és clar si l'aprovaran abans o després de l'1-O.