Les plataformes digitals que publiciten el lloguer de pisos a turistes a Balears tenen 15 dies per deixar de fer-ho i adaptar la seva oferta a la nova llei del lloguer turístic, sinó es veuran exposades a multes que van dels 40.000 als 400.000 euros.

El govern balear va remetre un avís a unes 30 plataformes sobre l'entrada en vigor de la nova legislació, efectiva des d'ahir, i un requeriment a les pàgines webs detectades que estan incomplint la llei balear, que prohibeix llogar pisos als turistes a tot l'arxipèlag.

En el cas d'immobiliàries, intermediaris turístics o plataformes digitals que els publicitin, com Airbnb o HomeAway, la sanció pot arribar als 400.000 euros.

A més, des d'ahir, els propietaris dels pisos que lloguin a turistes s'enfronten a multes que oscil·len entre 20.000 i 40.000 euros.

El conseller de Turisme i vicepresident de l'Executiu balear, Biel Barceló, ahir va comparèixer en l'entrada en vigor d'aquesta llei que pretén posar fi a la «especulació» en el lloguer dels habitatges i promoure un model turístic «responsable, sostenible i equilibrat».

Barceló va recordar que el lloguer de pisos a turistes ja estava prohibit per la llei del lloguer turístic del govern del PP en l'anterior legislatura, tot i que, no obstant això, es permetia aquesta modalitat a través de la la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU).

Amb aquesta llei, que modifica la del PP, l'executiu progressista de PSIB-PSOE i MÉS vol «posar ordre» en l'activitat del lloguer turístic i fixar un «sostre màxim» de places turístiques a Balears, de 623.624, de la qual 435.707 corresponen a Mallorca, 109.800 a Eivissa, 60.117 a Menorca i 18.000 a Formentera.

D'aquest total, hi ha 120.000 places turístiques que han anat concedint des de l'any 1999 en règim d'excepció i que no es renovaran quan es vagin donant de baixa, va explicar el conseller. És a dir, l'objectiu és reduir l'oferta de places.

La nova llei deixa la possibilitat als consells insulars de cada illa -Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera- i a l'Ajuntament de Palma de decidir si permeten el lloguer turístic de pisos, quant temps i en quines zones.

Aquestes institucions, governades per partits progressistes, tenen un any per acordar què fan, tot i que es preveu que majoritàriament mantindran la prohibició.

Per tal de perseguir el lloguer il·legal de pisos, la Conselleria de Turisme posarà en funcionament una plataforma electrònica perquè els ciutadans denunciïn els propietaris que els lloguin. En cap cas les denúncies poden ser anònimes i només serviran perquè els inspectors iniciïn la seva feina.

A efectes pràctics, el propietari que des d'ahir tingui al seu pis a un turista menys de 30 dies sense un contracte d'arrendament i sense que el visitant hagi pagat una fiança, està actuant il·legalment i s'exposa a ser multat.

La directora general de Turisme, Pilar Carbonell, va informar que a la primavera es va posar en marxa una campanya a Mallorca per perseguir la publicitat del lloguer de pisos a turistes a través d'immobiliàries. A final d'abril es van inspeccionar nou immobiliàries i es van obrir vuit expedients per comercialitzar fins a 330 pisos.