Eulen, l'empresa encarregada del control de seguretat a l'aeroport del Prat, va acceptar ahir la proposta de la Generalitat per desencallar el conflicte, un document que el comitè considera «insuficient» però que sotmetrà demà a votació de l'assemblea de treballadors. La Generalitat, com a mediadora en aquest conflicte, va traslladar ahir a les parts una proposta amb millores laborals i salarials que preveu, entre d'altres, un augment de fins a 200 euros mensuals per treballador i la incorporació d'un cinquè vigilant en cada filtre de seguretat.

Eulen ja va anunciar que assumeix aquesta proposta amb l'objectiu de solucionar «com més aviat millor» la situació de conflictivitat al Prat, malgrat estar «molt per sobre» del que considera «admissible». En concret, la proposta del departament de Treball suposa un increment salarial mitjà de l'11,5%: del 17,83% per als treballadors de nova contractació i del 8,28% per als antics.

Eulen, que fins ara oferia als empleats un increment màxim de 155 euros al mes, accepta aquesta proposta, encara que remarca que és «desproporcionada». L'empresa també accepta altres propostes de caràcter operatiu que haurà d'acordar amb el comitè i que suposen la incorporació de nou personal.

De la seva banda, el portaveu del comitè de vaga, Juan Carlos Giménez, va afirmar que el plantejament de la Generalitat és «insuficient», ja que des del punt de vista econòmic preveu un increment salarial de «poc més de la meitat» dels 350 euros que reclamen els treballadors.

Més personal

Giménez sí que va valorar positivament la proposta d'increment de personal, que significaria un augment de 25 vigilants de substitució i un treballador més en cada lloc de control. El comitè traslladarà el document a l'assemblea que se celebrarà demà, a l'aeroport de Barcelona, perquè és l'únic òrgan «sobirà per prendre una decisió». Si l'assemblea acceptés la proposta, el comitè desconvocaria les aturades parcials previstes per als dies 11 i 13 d'agost i la vaga indefinida convocada a partir de dilluns 14.

Mentrestant, les aglomeracions es van repetir ahir al Prat, amb cues als filtres de seguretat que van ser especialment importants al matí, amb temps d'espera de fins a una hora, malgrat que fins divendres no hi ha convocades noves aturades parcials.

El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va demanar a Eulen que faci un «esforç addicional» per arribar «el més ràpid possible» a un acord que posi fi a aquest conflicte, a la vegada que ha reclamat als treballadors que desenvolupin la seva labor amb «diligència» els dies en els quals no hi ha aturades convocades.

«Dany important als ciutadans»

«Ningú no entendria que en una qüestió que està generant un dany important als ciutadans, i estant tan pròximes les negociacions, es dilatés encara més el procés, continuant amb les molèsties als passatgers», va assegurar De la Serna en un comunicat.

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una investigació per determinar si el conflicte ha vulnerat els drets dels viatgers i valorar les actuacions que han dut a terme les administracions implicades. El Síndic va explicar que vol «descobrir la responsabilitat del govern espanyol respecte a la possible mala administració i afectació de drets», ja que es tracta d'un conflicte laboral relacionat amb un servei públic que afecta els drets de la col·lectivitat.

El vicepresident executiu d'Exceltur, José Luis Zoreda, va criticar Aena per «cargolar» en excés les empreses subcontractades, com Eulen, amb contractes «summament baixistes», i va acusar el gestor aeroportuari d'anteposar els interessos dels accionistes als del sector turístic. Precisament, el director d'Aena, Javier Marín, va revelar ahir que Eulen va presentar una oferta inferior de prop del 2% a la presentada per Prosegur per aconseguir la gestió dels contractes de seguretat a l'aeroport del Prat.

De la seva banda, l'Associació Professional de Companyies Privades de Serveis de Seguretat va destacar que totes les seves empreses associades es comprometen a respectar la normativa laboral vigent i que Eulen ha estat sempre «diligent» en el compliment del conveni col·lectiu del sector.