El president nord-americà, Donald Trump, va afegir ahir una nova advertència nuclear a les seves amenaces de «foc i fúria» contra Corea del Nord, mentre que el seu secretari d'estat, Rex Tillerson, va rebaixar el risc d'una escalada atòmica.

La tensió, sorgida després que mitjans nord-americans revelessin que els serveis d'intel·ligència dels EUA consideren que el règim de Pyongyang va aconseguir un cap nuclear que pot muntar en una míssil intercontinental, es mantenia amb nous encreuaments entre Washington i Pyongyang.

A la xarxa social Twitter, Trump va afirmar ahir: «La meva primera ordre com a president va ser renovar i modernitzar el nostre arsenal nuclear. Ara és més poderós i fort que mai abans».

«Esperem que mai haguem de fer servir aquest poder (nuclear), però no hi ha hagut un moment en què no hàgim estat la nació més poderosa del món», va afegir Trump ahir a primera hora del matí.

Aquestes declaracions de Trump se sumen a la seva advertència d'abans d'ahir de què el règim de Kim Jong-un s'enfrontarà a «foc i fúria» si continuen les «amenaces», realitzades en el que va d'any en forma de 14 assajos de míssils, dos d'ells candidats seriosos a ser míssils intercontinentals que poden impactar en territori nord-americà.

Encoratjat pels seus recents èxits en tecnologia militar i amb un Trump que fa servir una dialèctica molt més dura que els seus predecessors, Pyongyang va amenaçar ahir amb atacar amb míssils d'abast mitjà l'illa de Guam, llar d'una estratègica base naval nord-americana al Pacífic occidental.

L'agència estatal de notícies nord-coreana KCNA va assegurar que les Forces Armades estan «analitzant acuradament un pla operatiu de foc envoltant a Guam amb míssils d'abast mitjà llarg Hwasong-12».

Aquest encreuament d'amenaces entre la principal potència nuclear, juntament amb Rússia, i un depauperat país que, segons l'espionatge nord-americà, podria tenir fins a 60 caps nuclears, va elevar la preocupació entre analistes i congressistes, tant republicans com demòcrates.

No obstant això, el secretari d'estat, Rex Tillerson, es va dedicar ahir a moderar el discurs oficial a l'assegurar que «els nord-americans poden dormir tranquils», ja que res del que va passar en les últimes 24 hores indicaven un «canvi dramàtic» en la postura militar nord-coreana.

Tillerson va parlar de camí a una parada no prevista a Guam, on es va dirigir després d'una visita de treball a Tailàndia i Filipines, on va instar els socis de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic (ASEAN) a un compromís per pressionar a Corea del nord.

Segons el secretari d'estat, Trump estava intentant enviar un «fort missatge» a Kim Jong-un amb les seves declaracions d'abans d'ahir des del seu retir de vacances al seu club de golf de Bedminster (Nova Jersey).

«El que el president està fent és enviar un fort missatge a Corea del Nord en un llenguatge que Kim Jong-un pugui entendre, perquè no sembla entendre el llenguatge diplomàtic», va explicar el cap de la diplomàcia nord-americana.

Tillerson va assegurar ahir que els Estats Units es defensarà i defensarà els seus aliats militarment si ho considera necessari, i va afirmar que l'única sortida per a Corea del Nord és un «diàleg amb les expectatives adequades».