El president dels EUA, Donald Trump, va advertir ahir a Corea del Nord que les seves Forces Armades estan «a punt per al combat» amb Pyongyang, un comentari que no assenyala cap canvi en la posició militar nord-americana, però amb el qual es manté elevada la tensió amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un.

«Les solucions militars estan completament preparades, llestes per al combat, per si Corea del Nord actua de manera imprudent. Espero que Kim Jong-un trobi un altre camí», va escriure Trump en el seu compte de Twitter. El mandatari va utilitzar l'expressió «locked and loaded», que en anglès es refereix a una pistola carregada i preparada per ser disparada, per descriure els preparatius militars nord-americans.

No obstant, la Casa Blanca i el Pentàgon van descartar que hi hagi hagut cap canvi en la posició militar nord-americana, el que converteix la declaració en un mer pas més en la singular escalada retòrica d'aquesta setmana entre Washington i Pyongyang.

«Hi ha plans militars per a pràcticament qualsevol crisi que puguem afrontar al món. Aquests plans s'actualitzen contínuament, segons es necessita, i proporcionen opcions al president. Això no és res de nou», va dir a la cadena CNN un funcionari de la Casa Blanca, amb referència al tuit de Trump.

El mandatari va retuitar ahir un missatge del Comando del Pacífic nord-americà, que publicava fotografies dels bombarders estratègics B-1B que va enviar als voltants de la península coreana dilluns passat, i assegurava que estaven «preparats» per entrar en combat si era necessari.

Trump, que està de vacances al seu club de golf de Bedminster (Nova Jersey), tenia previst reunir-se amb el secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson; l'assessor de seguretat nacional, H.R. McMaster; i l'ambaixadora nord-americana davant l'ONU, Nikki Haley, segons va indicar a Efe una font de la Casa Blanca.

Les dures sancions contra les exportacions de Corea del Nord aprovades dissabte passat pel Consell de Seguretat de l'ONU han estat l'origen de l'escalada dialèctica.

Pyongyang va respondre a les sancions amb un missatge amenaçador, i Trump va alertar al seu torn el que podria provocar contra el país asiàtic «un foc i una fúria mai vistos al món», un missatge que dijous el magnat va considerar que no havia estat « prou fort».

El règim nord-coreà va replicar detallant un pla per bombardejar l'illa nord-americana de Guam, al Pacífic Occidental, en les bases on hi ha estacionats els bombarders estratègics que el Pentàgon envia regularment a la península coreana. Un oficial de l'exèrcit de Corea del Nord, Ri Chol Ui, va advertir ahir contra qualsevol pla nord-americà de llançar un atac preventiu contra el seu territori, i va assegurar que les mostres de força de Washington a prop de la península coreana «han superat la paciència» de Pyongyang.

«Si els Estats Units mostra fins i tot el senyal més lleuger de 'guerra preventiva', convertirem immediatament el seu territori continental en un camp de guerra nuclear», va afirmar Ri en un comunicat difós per l'agència estatal de notícies nord-coreana KCNA.

No obstant, el secretari de Defensa dels EUA, James Mattis, va assegurar a última hora de dijous que la prioritat de Washington és seguir avançant pel «canal diplomàtic», amb l'objectiu d'aïllar internacionalment Pyongyang.