Corea del Nord va rebaixar ahir el to i va assegurar que ha decidit «observar una mica més» les accions dels EUA abans d'executar la seva amenaça de bombardejar Guam, a més d'instar Washington a «desactivar la tensió i prevenir un perillós conflicte militar».

El líder nord-coreà, Kim Jong-un, va examinar els plans per atacar els voltants d'aquesta illa del Pacífic Occidental, on s'allotgen importants bases nord-americanes, i va decidir «observar una mica més» la conducta de Washington abans d'emprendre l'ofensiva, segons va informar l'agència estatal KCNA.

«Amb vista a desactivar la tensió i prevenir un perillós conflicte militar a la península coreana, cal que els EUA es decanti primer per una opció adequada i ho demostri amb accions», va dir Kim, segons el text de KCNA.

No obstant això, el líder nord-coreà va advertir que Pyongyang prendrà una «important» decisió si Washington persisteix en dur a terme les seves «imprudents i extremadament perilloses accions».

En aquest sentit, les paraules atribuïdes a Kim semblen apuntar als exercicis militars Ulchi Freedom Guardian, que les tropes sud-coreanes i nord-americans tenen previst iniciar dilluns que ve i que podrien tornar a avivar la tibantor regional.

El règim de Kim considerava aquestes maniobres com una provocació, una simulació computeritzada a gran escala que involucra desenes de milers d'efectius i que segons els aliats té naturalesa defensiva i només pretén assajar respostes a una hipotètica invasió nord-coreana del Sud.

La tensió entre Washington i Corea del Nord es va disparar l'última setmana després que el país asiàtic amenacés d'atacar territori nord-americà en resposta a les últimes sancions de l'ONU, que castiguen els seus llançaments de míssils. El president dels EUA, Donald Trump, va respondre Pyongyang, assegurant, llavors, que preparava un pla per bombardejar Guam, des d'on acusa Washington d'estar desplegant actius nuclears per pressionar l'hermètic estat nord-oriental i aconseguir que abandoni les seves ambicions atòmiques.