Els Mossos d'Esquadra busquen Younes Abouyaaqoub, l'únic membre identificat de la cèl·lula terrorista que va perpetrar els atemptats de Barcelona i Cambrils (Baix Camp) que encara no ha estat localitzat, han informat fonts de la investigació. És per aquest motiu que el cos no dóna per desarticulat el grup, tal com havia assenyalat aquest migdia el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido. Ha estat el conseller d'Interior, Joaquim Forn, l'encarregat de matisar les paraules del membre del govern espanyol.

La policia catalana consideren que la cèl·lula estava integrada almenys per dotze terroristes, dels quals cinc van ser abatuts per la policia a Cambrils; quatre detinguts, un d'ells a Alcanar (Montsià) i 3 a Ripoll (Ripollès); dos morts en l'explosió de la casa d'Alcanar el dia 16 i un, Younes Abouyaaqoub, que estaria fugit.

El terrorista fugit és un marroquí de 23 anys sobre el qual pesa una ordre de recerca i detenció internacional.

De la seva banda, el detingut a Alcanar és la persona que va quedar ferida la nit del passat dia 16 en l'explosió de la casa d'aquesta localitat en què es van trobar un centenar de bombones de butà i en la qual els terroristes, suposadament, preparaven els explosius que anaven a utilitzar en els atemptats.

El detingut va ser ingressat després de l'explosió a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa (Baix Ebre) i ahir mateix va rebre l'alta hospitalària i va ser conduït a les instal·lacions policials.

Els forenses treballen també per determinar que els dos morts com a conseqüència d'aquesta explosió -un cadàver va ser localitzat el mateix dia i ahir es van trobar entre la runa noves restes biològics- són dos terroristes ja identificats pels Mossos, que formarien també part de la cèl·lula.

Encara que en principi s'estudiava la possibilitat que Moussa Oukabir, de 17 anys i un dels terroristes abatuts a Cambrils, era el conductor de la furgoneta que va atropellar als transeünts a la Rambla i que va matar tretze persones, el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, va explicar ahir a la nit que "cada vegada té menys pes" aquesta hipòtesi.

Oukabir, nascut a Ripoll (Ripollès) el 13 d'octubre de 1999, per la qual cosa és menor d'edat. Tenia nacionalitat i passaport marroquí i és germà de Driss Oukabir, les dades del qual corresponien a la persona que va recollir una furgoneta Fiat de color blanc, amb matrícula 7086JWD i llogada a l'empresa Telefurgo, a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Occidental) i que va ser utilitzada per Moussa per dur a terme l'atropellament massiu de la Rambla. Driss va ser detingut ahir quan, segons explica la seva parella, una jove de Berga, es disposava a acudir a la policia per denunciar que li havien robat la seva documentació.

Morts a trets a la zona del port de Cambrils

Poques hores després de l'atropellament de la Rambla, els Mossos van abatre ja de matinada cinc terroristes que duien cinturons, amb explosius falsos i que volien protagonitzar un nou atropellament massiu. Van envestir un cotxe patrulla dels Mossos i van ferir a una agent, però el seu company va respondre amb trets. Quatre dels cinc agressors van morir al lloc dels fets i el cinquè ho ha fet posteriorment a l'hospital.

Mesos planejant els atacs

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluis Trapero, ha destacat que la suposada cèl·lula terrorista portava mesos planejant un atemptat amb explosius a Barcelona i que, després de l'explosió de la casa d'Alcanar, on manipulaven diverses bombones de butà, van actuar de forma "desesperada" per atemptar a Barcelona i posteriorment, de forma més "rudimentària", a Cambrils, on van envestir mitja dotzena de persones i van apunyalar a una d'elles.

Quatre detinguts, sense antecedents per terrorisme i de "perfil jove"

De moment hi ha quatre persones detingudes per presumpta vinculació amb els atemptats de Barcelona i Cambrils i cap té antecedents per terrorisme ni estava fitxat en cap base policial per aquest motiu. Alguns sí que tenen antecedents per delictes comuns. Trapero n'ha destacat el "perfil jove": tenen 21, 27, 28 i 34 anys.

Una de les detencions es va produir aquest dijous a Alcanar i és el ferit de l'explosió. És de nacionalitat espanyola, nascut a Melilla. Els altres tres detinguts han estat a Ripoll i són de nacionalitat marroquina. La primera detenció en aquesta localitat va ser la de Driss Oukabir, l'home que va explicar que el seu germà petit, Moussa, li hauria robat la documentació. Les altres dues detencions han tingut lloc en les últimes hores. Trapero ha assenyalat que en les properes hores es podrien produir més detencions.

D'altra banda, preguntat pels periodistes, Trapero ha indicat que els Mossos no tenen en ara com ara "cap tipus d'informació" que apunti que els terroristes volguessin llogar un camió de gran tonatge en lloc d'una furgoneta per cometre l'atemptat.