Dirigents i simpatitzants de l'esquerra abertzale van rebre l'exsecretari general de LAB Rafa Díez Usabiaga, que va reclamar, en la seva primera intervenció pública després de sortir de la presó, «unitat» i «ambició» a les forces sobiranistes basques. Després d'abandonar la presó del Dueso, a Santoña (Cantàbria), a primera hora del matí, uns dos centenars de dirigents i simpatitzants de l'esquer-ra abertzale, entre ells el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, van rebre Díez Usabiaga en un acte celebrat al barri de Pobeña, a Muskiz, la primera localitat de Biscaia després de creuar el límit entre Cantàbria i el País Basc.

L'exsecretari general de LAB, l'únic que va intervenir a l'acte, va assenyalar que detecta «falta d'ambició» al País Basc en relació amb el procés sobiranista i va advocar per la unitat de les forces polítiques independentistes per mantenir una línia d'actuació conjunta. En un discurs íntegrament en euskera, Díez Usabiaga va denunciar que l'Estat està «fent servir els presos» com a instrument per condicionar el procés sobiranista, i va considerar necessari «treure'ls aquesta eina».

El líder abertzale es va mostrar optimista en relació amb el procés independentista i va expressar el seu convenciment que al País Basc «hi ha forces per assolir la sobirania». L'exsecretari general de LAB va assenyalar que durant els sis anys i mig que ha estat a la presó ha tingut «molt temps per pensar en el passat i en el futur», que passa per «integrar les forces abertzales».