El president dels EUA, Donald Trump, va qualificar de «trista» la retirada d'estàtues i monuments vinculats a la simbologia confederada, defensats per grups supremacistes blancs, després dels episodis de violència racista ocorreguts el cap de setmana passat a Charlottesville (Virgínia ). «És trist veure la història i la cultura del nostre gran país sent destrossades amb l'eliminació de les nostres belles estàtues i monuments. No pots canviar la història, però pots aprendre d'ella. Robert E. Lee, Stonewall Jackson, qui serà el següent, Washington, Jefferson? Tan ximple!», va escriure Trump al seu compte de la xarxa social Twitter.

En una sèrie de comentaris, el multimilionari va advocar per la permanència d'aquestes representacions, admirades per grups com el Ku Klux Klan (KKK) i injuriades per altres per veure-les com a símbols de la defensa del racisme i l'esclavitud. «També la bellesa que està sent treta de les nostres ciutats i parcs la trobarem molt a faltar, i mai serem capaços de reemplaçar-la!», va afegir el mandatari davant la polèmica.

Paral·lelament, el president dels Estats Units va carregar contra dos senadors del seu propi partit després que tots dos critiquessin la seva tèbia resposta davant els episodis de violència racista ocorreguts el cap de setmana a Charlottesville. «La publicitat que busca Lindsey Graham en declarar falsament que vaig dir que hi ha equivalència moral entre el KKK, els neonazis i els supremacistes blancs i gent com la senyora Heyer. Una mentida tan desagradable... Simplement no pot oblidar la seva derrota electoral. La gent de Carolina del Sud se'n recordarà!», va dir a través de la xarxa social Twitter.

Trump va atacar així Graham, veterà senador republicà per Carolina del Sud i un dels més crítics del seu partit a la cambra alta. Graham va assenyalar que la reacció de Trump a la violència racista estava dividint el país, en assegurar que va fer una «equivalència moral» entre els racistes blancs i Heather Heyer, la dona de 32 anys que va morir després de ser atropellada per un automòbil presumptament conduït per un neonazi.

Per altra banda, un dels advocats de Donald Trump, John Dowd, va reenviar a diverses persones un correu electrònic amb argumentari favorable a la Confederació. El correu equipara la rebel·lió dels estats meridionals entre 1861 i 1865 amb la Revolució de les Tretze Colònies contra els britànics i elogia la figura del general confederat Robert Lee.