Unes 100.000 persones a Barcelona i milers més arreu d'Espanya es van unir ahir en el dolor pels atemptats a la capital catalana i Cambrils i van rendir homenatge a les víctimes amb un minut de silenci, trencat amb llargs aplaudiments i amb un crit eixordador a la Ciutat Comtal: «No tinc por».

La concentració de la plaça de Catalunya de Barcelona va ser la més multitudinària, ja que, segons fonts municipals, hi van participar unes 100.000 persones, comptant les que es van haver de quedar en els carrers veïns perquè no cabia a la mateixa plaça. Entre els manifestants hi havia representants de totes les confessions religioses, inclosa la musulmana, que hi va voler ser present per mostrar la seva repulsa als atacs.

La concentració va comptar amb la presència del rei Felip VI, que amb aquest gest va voler mostrar la seva solidaritat amb les víctimes dels atemptats. Al costat del Rei hi havia el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el del Govern espanyol, Mariano Rajoy. També en primera fila es va poder veure la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría; el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido; la titular de Sanitat, Dolors Montserrat; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; i el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo. Entre els assistents també hi havia els líders dels principals partits, com Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Iglesias (Podem) i Albert Rivera (Ciutadans), els consellers del Govern català, diputats autonòmics i regidors.

A mesura que van anar arribant les autoritats la plaça de Catalunya, els ciutadans els van anar rebent amb aplaudiments i amb pancartes amb consignes a favor de la pau i missatges com «Mai serem esclaus de la por» i llaços negres per expressar el condol per les víctimes. Dos minuts d'aplaudiments van posar fi a la concentració silenciosa, després de la qual es va poder escoltar un crit unànime dirigit als terroristes: «No tinc por».

Mentrestant, la Rambla va intentar recuperar la normalitat amb la proliferació d'improvisats homenatges de ciutadans i turistes a les víctimes de l'atemptat terrorista, amb diferents punts d'ofrenes per tot el recorregut que va realitzar la furgoneta. Convertida en l'epicentre del mortal atac, la Rambla va recuperar gran part de la seva normalitat, amb l'habitual gran afluència de persones al passeig més emblemàtic de la capital catalana, si bé l'enrenou sorollós que habitualment la caracteritza va donar pas a un ambient més contingut.

Per recordar l'atac de dijous, al llarg del passeig van aparèixer de forma espontània diverses ofrenes en diferents punts, des de l'inici de la Rambla en la seva confluència amb la plaça de Catalunya -on es va iniciar l'atac- fins al mercat de la Boqueria, punt final de la tragèdia i on es va aturar el vehicle utilitzat en l'atemptat terrorista.

Al punt més alt de la Rambla, dos grans «altars» van concentrar el record a les víctimes, un d'ells en el monument just al començament del passeig i un altre a pocs metres, a la Font de Canaletes, habitual lloc de celebració dels aficionats del F.C. Barcelona i la base de la qual va quedar ahir sepultada per centenars d'ofrenes que escalaven per tota la font fins a les seves aixetes.

Diferents persones s'acostaven per col·locar banderes de diferents països i missatges de suport en diversos idiomes, com Peace, Un barceloní amb els turistes, Barcelona stands united against terrorism (Barcelona està unida contra el terrorisme), Mai serem esclaus de la por, El cor trencat de Barcelona o No tinc por.

Rajoy i Puigdemont, junts

Després de la concentració a la plaça de Catalunya, Carles Puigdemont i Mariano Rajoy van participar plegats en una reunió després de la qual van oferir una compareixença conjunta davant la premsa. Rajoy va traslladar al govern de la Generalitat la necessitat de «treballar junts i com un equip» contra el terrorisme, mentre que Puigdemont va agrair els esforços de la ciutadania per tornar a la normalitat.