Els terroristes que van perpetrar els dos atemptats de Barcelona i Cambrils (Baix Camp) en els quals dijous passat van morir 14 persones preparaven de forma "imminent", per al mateix dia o següents, "un o diversos atemptats" a la capital catalana amb explosius, per fer "bastant més mal". Així ho ha explicat aquest diumenge el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, en una roda de premsa amb mitjans internacionals al costat del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller d'Interior, Joaquim Forn, en la que ha detallat que la cèl·lula preparava els atemptats des de fa almenys sis mesos a la casa d'Alcanar (Montsià) que va saltar pels aires dimecres a la nit, quan manipulaven els explosius per donar el cop.

De moment, la investigació se centra en l'imam de Ripoll, que podria ser una de les víctimes mortals de l'explosió d'Alcanar. Els agents van entrar ahir a l´habitatge pels volts de les dotze de la nit i van escorcollar l'immoble fins a les tres de la matinada. L'ordre d'escorcoll anava a nom d'Abdelbaki Es Satty, d´uns 40 anys i que residia al pis amb un altre home, a qui tenia rellogada una habitació des de fa quatre mesos. Mentre, continua la cerca de l'únic terrorista que a priori falta per localitzar, Younes Abouyaaqoub. Ahir, en una concentració per la pau de la comunitat musulmana de Ripoll, la seva mare li demanava des del la distància que s'entregui: «és millor que estigui pres a que mori».

Dins del dispositiu desplegat pels Mossos, el cos està fent diversos controls de pas a Catalunya, en especial a les carreteres de Girona i a la frontera amb França. Així, a Girona s'està fent aquest diumenge al matí un dispositiu de tancament i a l'accés a Ripoll per la C-17, ciutat d'on eren molts dels terroristes, molts vehicles són aturats i escorcollats a fons.

L'imam va marxar de Ripoll dimarts

El company de pis, que no va voler identificar-se, va explicar que feia un temps que Es Satty ja no exercia com a imam al municipi i que dimarts li va dir que marxava al Marroc -on tenia dona i fills- de viatge. Tant ell com altres veïns del bloc van assegurar que no havien vist moviments estranys i que tampoc havien observat que s'hagués radicalitzat. L´imam de Ripoll va sortir el 2012 de la presó de Castelló, on va estar per assumptes relacionats amb estrangeria.

La policia va entrar a la mitjanit al 6è pis del número 4 del carrer Sant Pere de Ripoll. Els agents van regirar les habitacions i, fins i tot, van obrir els coixins buscant proves en el marc dels operatius arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Els dos veïns que viuen just a sota del pis escorcollat, Ayyoub Eljabouri i Marta Liebana, van explicar que era un veí normal i que tampoc havien observat cap comportament estrany. «Era una persona normal», va assegurar Liebana.

Sobre l'imam,Trapero ha indicat que de moment no estan en condicions de confirmar que fos la persona que va radicalitzar als altres membres de la cèl·lula. De fet, l'imam no té antecedents penals vinculats al terrorisme, encara que, segons ha recordat el major, sí que havia tingut relació amb un implicat en investigacions sobre els atemptats de Madrid de l'11-M.

Familiars dels terroristes no sospitaven «absolutament res»

Ahir a la tarda, familiars, amics i coneguts dels presumptes autors dels atemptats es van concentrar a la plaça de l´Ajuntament de Ripoll per expressar, «trencats» pel dolor, el rebuig pel que ha passat i guardar un minut de silenci per les víctimes. Fins i tot la mare de Younes Abouyaaqoub, el jove de 22 anys que és el principal sospitós de ser el conductor de la furgoneta que va atropellar més de cent persones a la Rambla, va demanar al seu fill que s´entregui a la policia «i vagi a la presó», tot i que li costava de creure que pogués haver format part de cap cèl·lula terrorista. Segons va traduir Fàtima, una amiga de la família, la mare d´ Abouyaaqoub prefereix que el seu fill «estigui amb ella o a la presó», perquè en aquests moments no sap ni si està viu o mort. Per la seva banda, una cosina del fugit es va mostrar convençuda que havia estat l´imam qui havia manipulat els joves.

Dues dones més, que es van identificar com la mare i la germana d´un altre dels presumptes ­terroristes, Mohammad Hychami, abatut a Cambrils, van explicar que els ha «caigut el món a sobre» en saber la notícia, ja que no sospitaven «absolutament res». «Eren uns nois molt normals», van indicar les dues dones, que en cap moment van pensar que s´haguessin pogut radicalitzar.

En Mohamed Benaali és un dels veïns que viuen al bloc de protecció oficial del número 9 del carrer Santa Magdalena, on viu la família d´Abouyaaqoub. Benaali va assegurar que tant ell com els altres joves -que coneix del poble- eren «bons nois» i que mai s'hauria imaginat una cosa així. Diu que pertanyien a la mateixa colla d'amics i que, sovint, a les tardes, es reunien en un parc que hi ha a tocar de l'edifici per jugar partits de futbol. De fet, va dir que aquesta mateixa setmana els va veure tots junts en aquest lloc, però que mai va detectar que es radicalitzessin ni que adoptessin conductes estranyes.

Assidu a la mesquita

El que sí que va admetre és que Younes acudia amb assiduïtat a la mesquita del carrer Progrés, que havia estava tancada i on des de divendres hi ha un cartell signat per la comunitat islàmica Annour rebutjant els atemptats i condemnant-los. Ahir al matí el centre estava tancat. També van rebutjar els atemptats altres comunitats islàmiques, com la de la Bisbal.