Una missa solemne a la basílica de la Sagrada Família, amb l'assistència dels reis d'Espanya i dels més alts representants de les administracions, ha servit avui per recordar les víctimes dels atemptats i invocar la societat a restar unida i a buscar «la pau i la concòrdia».

L'arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, que ha oficiat la missa, ha fet una crida a la societat a actuar com a «artesans de la pau» i a estar units, perquè «la unió ens fa forts i la divisió ens cor-roeix i ens destrueix».

El cardenal ha demanat unitat per poder mirar el futur amb esperança, amb la presència del reis Felip i Letícia i una àmplia representació d'autoritats de tots les administracions, amb el president del govern, Mariano Rajoy, i el cap de l'Executiu català, Carles Puigdemont, al capdavant; així com amb la presència de membres d'altres confessions religioses, com la musulmana.

«Aquest és un bonic mosaic. Tots units amb l'objectiu comú de la pau, el respecte, la fraternitat i l'amor solidari», ha assegurat Omella en una basílica a la qual han accedit més de 1.800 ciutadans, que han guardat llargues cues a primera hora del matí.

Entre els presents, destacaven, a més del president del govern i de Puigdemont, la vicepresidenta de l'Executiu, Soraya Sáenz de Santamaría; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president i el primer ministre de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa i Antonio Costa, respectivament; el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo; i, entre d'altres, el vicepresident català, Oriol Junqueras.

Abans d'entrar al temple, a l'escalinata de la façana del Naixement, el rei, Rajoy i Puigdemont han intercanviat unes paraules. Escena d'intercanvi d'opinions en privat que també s'ha vist a la sortida entre Junqueras i Sáenz de Santamaría. Entre els assistents hi havia, també, l'expresident de la Generalitat Artur Mas, així com representants dels diferents partits polítics, dels cossos i forces de seguretat de l'Estat i dels Mossos d'Esquadra, per mostrar la seva solidaritat amb les víctimes.

Posteriorment a la celebració religiosa, els reis han agraït a Barcelona i a Cambrils (Baix Camp) el seu exemple, solidaritat i força a l'hora de «superar els moments de dolor viscuts després dels atemptats, que el reis Felip i Letícia han «sentit i compartit» aquests dies. En un missatge a través del compte oficial de Twitter de la casa del rei, els rei Felip i Letícia han escrit: «Hem sentit i compartit el dolor, la solidaritat, la força i l'exemple per superar aquests moments. Gràcies Barcelona. Gràcies Cambrils».

Un altre dels punts clau en el qual els polítics i ciutadans han pogut expressar la seva solidaritat amb les víctimes dels atemptats de fa tres dies és l'ajuntament de Barcelona, on més de 4.500 persones han signat ja en el llibre de condols habilitat pel consistori barceloní. Davant l'interès que ha aixecat aquesta iniciativa i que es fa evident amb les llargues cues que es formen a l'ajuntament, el consistori ha decidit obrir també un llibre digital perquè puguin fer la seva aportació tots aquells que no poden acostar-se físicament.

A més, s'han ampliat els dies per signar el llibre i el consistori permetrà que s'acostin els ciutadans fins divendres que ve.