La cèl·lula que ha atemptat a Catalunya estava formada per almenys dotze terroristes, dels quals cinc van ser abatuts a Cambrils, almenys dos van morir en l'explosió del dia 16 al xalet d'Alcanar, quatre estan detinguts i un, Younes Abouyaaqoub, ha fugit.

De moment, els Mossos d'Esquadra no han identificat l'autor de l'atropellament massiu a la Rambla de Barcelona, encara que se centren a localitzar i detenir el principal sospitós, Younes Abouyaaqoub.

A més, en el marc de la investigació, els Mossos d'Esquadra han escorcollat el domicili de l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, pel seu suposat paper clau en el procés de radicalització dels membres de la cèl·lula, radicats la majoria en aquesta mateixa localitat.

S'investiga també si Satty és un dels morts trobats entre la runa de la casa d'Alcanar que va saltar pels aires dimecres a la nit, quan la cèl·lula preparava explosius per a un atemptat amb furgonetes bomba de més magnitud que els perpetrats finalment a Barcelona i Cambrils.

Els implicats

Aquestes són les dades sobre els implicats en l'atemptat.

El fugitiu: Younes Abouyaaqoub, marroquí de 23 anys, veí de Ripoll, sobre qui pesa una ordre de recerca i detenció internacional. La policia investiga també si és el conductor de la furgoneta que va atropellar la multitud en la Rambla.

Abatuts per les forces de seguretat a Cambrils: Moussa Oukabir, d'origen marroquí nascut a Ripoll fa 17 anys i un dels terroristes abatuts a Cambrils. Al principi es va pensar que era el conductor de la furgoneta que va atropellar els transeünts a la Rambla. Mohammad Hychami: marroquí nascut el 15 de gener del 1993 i resident a Ripoll, també abatut a Cambrils. Omar Hychami: germà de Mohammad, nascut fa 21 anys i abatut a Cambrils. Sadi Aallaa: marroquí nascut el 25 d'agost del 1998 i resident a Ripoll. Abatut a Cambrils. Al Houssaine Abouyaaqoub, marroquí de 19 anys, germà del fugitiu Younes Abouyaaqoub.

Detinguts: Driss Oukabir, germà de Moussa Oukabir, va ser el primer detingut el 17 d'agost poc després de l'atemptat a Barcelona i les dades del qual corresponien amb la persona que va llogar la furgoneta de color blanc. Mohammad Aallaa, de 27 anys, detingut a Ripoll, és germà de Sadi Aallaa, abatut a Cambrils. Mohammad Houli Chemlal, de 21 anys, natural de Melilla, va resultar ferit greu en l'explosió a l'habitatge d'Alcanar, a Tarragona, i detingut per la policia. Salah El Karib, de 34 anys, regenta un locutori, i la policia el relaciona amb Driss Oukabir.

Restes biològiques a Alcanar

Morts a Alcanar: s'han localitzat restes biològiques de dues persones i s'investiga si hi ha un tercer mort entre la runa. Els agents intenten determinar amb proves d'ADN si entre els morts a la casa d'Alcanar hi figura l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, que està sent investigant.