Juana Rivas, que s'ha lliurat avui gairebé un mes després d'incomplir l'ordre de lliurar els seus dos fills a la seva exparella a Itàlia, ha estat detinguda per la Policia Nacional i es troba a l'espera de declarar davant del jutge de guàrdia, ha informat el Tribunal Superior de Justícia andalús. En un breu comunicat, l'alt tribunal ha precisat que la mare, veïna de Maracena, ha estat arrestada d'acord a l'ordre vigent de detenció i presentació en seu judicial acordada pel Jutjat d'Instrucció Número 2 de Granada.

Rivas s'havia lliurat aquest matí als jutjats de Caleta. La mare granadina portava il·localitzable des del 26 de juliol després no lliurar els seus fills al pare, condemnat el 2009 per lesions en l'àmbit domèstic. La jutge ha acordat, com a nova mesura de protecció dels dos menors, retirar-los el passaport, així com la prohibició de sortida dels menors del territori Schengen, sense autorització del pare o sense autorització judicial, mesura sol·licitada també per Fiscalia.

La mare ha arribat passades les 11.00 hores a la seu judicial de la Caleta, on s'han congregat almenys un centenar de persones per donar suport a aquesta dona, víctima de maltractaments, que fins ara s'ha negat a restituir al pare als seus dos fills, de 3 i 11 anys.

"Tots som Juana", "Un maltractador no és un bon pare", "Enfront dels maltractadors, protecció als menors", "Ens toquen a una, ens toquen a totes", han estat algunes de les consignes escoltades a les portes dels jutjats.

La parlamentària d'Podem Carmen Lizárraga, que ha intentat dirigir-se a Rivas a la seva arribada a un aparcament públic proper als jutjats, ha informat als periodistes que la dona ha estat introduïda en un vehicle policial i que des del cotxe ha estat conduïda a la seu judicial a través del pàrquing.

Demana ajuda a Rajoy per ella i els seus fills

Juana Rivas s'ha dirigit per carta al president del Govern, Mariano Rajoy, perquè intercedeixi per ella i els menors. En una missiva amb data 21 d'agost, que també dirigeix ??al fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, i "al president del Tribunal Constitucional, Manuel García-Pelayo", la dona exposa la seva situació i els trasllada que ha estat fent "la única cosa que pot fer com a mare, protegir "als seus dos fills, de 3 i 11 anys.

A la carta de tres pàgines, a la qual ha tingut accés Efe, recorda que el 18 de maig del 2016 va haver de "fugir de l'infern" en què vivien els seus fills i ella a Itàlia, "sotmesos a la violència diària de la seva pare", Francesco Arcuri. "Ell és un maltractador reincident", subratlla en l'escrit Rivas, que relata que ella i els seus fills nascuts a Espanya han viscut "històries de terror en completa solitud, un maltractament sever físic i psicològic" i que, des del punt de vista legal, també són "víctimes de tota una cadena de despropòsits i injustícies".

La mare sol·licita ajuda, admet que la situació els ha portat a "un carreró sense sortida amb conseqüències irreparables" per a la resta de les seves vides, i assegura que no ha volgut "evadir la llei".