Els partits van escenificar ahir al ministeri de l'Interior la unitat política davant el terrorisme. Ho van fer en la reunió de la comissió de seguiment del pacte antigihadista, que encara genera dubtes en algunes forces, que no tenen decidit si se sumen a aquest acord subscrit el 2015. Excepte EH Bildu, els principals partits van anar a l'esdeveniment convocat pel ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, perquè quatre dies després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, la imatge de la unitat i de la solidaritat amb les víctimes fos la que prevalgués per sobre de les diferències ideològiques.

El febrer del 2015, el president del govern, Mariano Rajoy, i el líder del PSOE, Pedro Sánchez, van signar en un pacte que va permetre la reforma del Codi Penal per castigar més el terrorisme gihadista i tipificar delictes com la radicalització a Internet. Poc després s'hi van anar sumant els partits, però encara en són fora els que ahir hi van assistir com a observadors, Podemos, PNB ERC i PDeCAT, a més d'EH Bildu. Zoido va valorar la imatge d'unitat davant la crueltat d'uns atemptats que van costar la vida a 15 persones i que en van ferir més d'un centenar.

Un pas més enllà

El ministre de l'Interior va aprofitar l'ocasió per convidar els observadors que s'uneixin al pacte i va destacar la «col·laboració i lleialtat» entre totes les administracions des del moment en què es va desencadenar la tragèdia. Com a prova de la col·laboració, Zoido va citar el fet que el ministeri i la Generalitat van enviar a la mateixa hora la nota de premsa en què es va difondre la fotografia del ter-rorista autor de la massacre de la Rambla. Després d'agrair que hagin sigut capaços «d'aparcar les seves diferències» i unir la seva veu contra la barbàrie terrorista, Zoido els va instar a «estar a l'altura» perquè només si estan «tots junts» i units «com una sola persona» es podrà impedir als terroristes que atemptin contra «la nostra llibertat». També es va recalcar la comunicació amb les autoritats franceses i marroquines.