El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha afirmat aquest dimecres que l'accés directe a la base de dades de l'Europol correspon als estats membres i als cossos policials d'abast estatal. "Europol treballa amb estats membres i aquests estats són els seus interlocutors", ha apuntat Méndez de Vigo en una visita a Barcelona. Durant a darrera junta de seguretat, ha recordat el ministre, ja es va parlar de com millorar les relacions entre els Mossos d'Esquadra i les policies espanyoles. "Hi ha dos Mossos que ja pertanyen a l'enllaç de l'Estat amb Europol i volem fer créixer això, però qui hi està representat són els policies que tenen competència en tot el territori nacional. No creem polèmiques falses. La cooperació continuarà funcionant com ha passat fins ara", ha sentenciat.

En aquest sentit, ha indicat que la cooperació entre els diversos cossos policials ha estat "magnífica", segons el ministre. "Els Mossos tenen competència dins de la comunitat autònoma i ara estan actuant com a policia judicial per ordre de l'autoritat judicial. La cooperació s'ha portat a terme de maner molt satisfactòria i així seguirà sent", ha afegit. En aquesta líni, el portaveu de l'executiu central ha descartat "cap polèmica" i ha apostat per la "cooperació i la unitat", tal i com reclamen els ciutadans davant d'un acte de "barbàrie" terrorista.

El ministre d'Educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo, ha fet aquestes declaracions després de signar el llibre de condol que hi ha a l'Ajuntament de Barcelona en record de les víctimes de l'atemptat terrorista de les Rambles i de visitar els treballadors del Liceu que van col·laborar amb les persones que fugien de l'atac. Després de fer aquestes manifestacions, s'ha dirigit al mural de Miró on s'ha improvisat un altar en record de les víctimes i hi ha dipositat un ram de flors, en companyia del delegat del govern de l'Estat a Catalunya, Enric Millo.

Què diu el reglament de l'Europol

El reglament de l'Europol permet explícitament en el seu article 7.5 els "contactes directes" amb els Mossos. "D'acord amb les condicions que determinin els Estats membres, inclosa la participació de la unitat nacional, els Estats membres poden autoritzar contactes directes entre les seves autoritats competents i l'Europol", assegura la normativa, que fins i tot preveu que aquests contactes no hagin de passar pel filtre de Madrid si "indica que no necessita rebre" la informació intercanviada. L'Europol també requereix als estats que garanteixin una "cooperació i comunicació eficaç" amb tots els cossos policials competents, també amb els Mossos d'Esquadra.