Juana Rivas, que va quedar ahir en llibertat provisional després de comparèixer com a detinguda al jutjat de guàrdia de Granada, va celebrar tornar a casa amb els seus fills, tot i que manté la seva condició d'investigada per suposats delictes de sostracció il·legal de menors i desobediència a la justícia.

A la seva sortida de la seu judicial, la veïna de Maracena, que estava en parador desconegut des que el 26 de juliol passat va incomplir l'ordre judicial d'entregar els seus dos fills, de tres i onze anys, al seu pare italià, Francesco Arcuri, va manifestar: «No vaig a la presó, vaig a casa meva amb els meus nens i seguirem lluitant».

Rivas, que va comparèixer davant el jutjat després de ser detinguda per la Policia Nacional cap a les 11 d'ahir al matí, quan havia anunciat que compareixeria davant la justícia, va felicitar-se d'haver trobat «un jutge humà» que al final va escoltar «el que li estava passant».

«Ho aconseguirem, lluitarem, no vull ser una pròfuga. Avui [ahir per al lector] he vingut a explicar la meva situació, demanar ajuda i que algú m'escoltés», va sentenciar la mare, que espera ara que un equip «preparat» pugui escoltar el seu fill gran perquè aquest relati el «terror» que hauria patit pel suposat maltractament de la seva exparella.

Quan va ser preguntada sobre els dies en què va estar il·localitzable va assegurar als periodistes que va tenir «un nus dins», però que els seus fills van estar en tot moment «molt a gust» i pensant que tot s'arreglaria.

Segons el Tribunal Superior de Justícia andalús, després d'una llarga declaració, en la qual Rivas només va contestar les preguntes de la seva defensa, el jutge va considerar que la gravetat de la pena del presumpte delicte que hagi pogut cometre la mare no justificava la mesura excepcional de presó provisional sol·licitada pel fiscal.

La Fiscalia, que va demanar l'ingrés a la presó davant la negativa de la dona a complir l'ordre judicial d'entregar els seus fills, va informar a Efe que avui es reunirà per decidir sobre la presentació, o no, del recurs que cal contra la interlocutòria de llibertat provisional de Rivas.

El jutge de guàrdia va considerar també per acordar la llibertat provisional la no-existència d'antecedents penals de Rivas, l'arrelament social que no fa suposar risc de fuga i la circumstància d'estar litigant en l'actualitat en altres jutjats. Per a aquest jutge, que només va resoldre sobre la situació personal de la investigada, l'«alarma social» mai justificaria una mesura tan greu com és la presó provisional.

Així mateix, el jutjat de guàrdia es va inhibir a favor del d'Instrucció Número 2 de Granada, que seguirà la investigació d'unes actuacions que ja va iniciar per la via penal per uns fets que podrien ser constitutius de delicte.