La Policia i la Guàrdia Civil no tenen constància d'haver rebut cap pregunta de les autoritats belgues sobre l'imam de Ripoll Abdelbaki Es Satty, l'instigador dels atemptats de Catalunya.

Així ho han indicat a Efe fonts de la lluita antiterrorista en referència a les afirmacions de l'alcalde del municipi belga de Vilvoorde, Hans Bonte, qui ha assegurat que va comunicar a les forces de seguretat espanyoles les seves sospites sobre l'imam, encara que no va esmentar a quin cos policial es referia.

En una entrevista amb Efe, el regidor de Vilvoorde va assegurar ahir que l'imam, considerat el capitost de la cèl·lula autora dels atemptats de Barcelona i Cambrils (Baix Camp), va despertar recels en la pròpia comunitat musulmana de la zona, que va decidir expulsar-lo de la mesquita.

Segons l'alcalde, després de les gestions que es van realitzar sobre Es Satty, que va viure a la localitat belga a principi de 2016, es va concloure que ni a les autoritats d'aquest país ni a les espanyoles contactades els constava llavors cap prova ni vincle directe de l'imam de Ripoll amb actes de terrorisme o altres formes de criminalitat.

De tota manera, l'alcalde no va esmentar en cap moment el cos policial al qual es van dirigir per interessar-se pe l'imam, que va morir en l'explosió del xalet d'Alcanar on els terroristes preparaven un atemptat de grans dimensions i on tenien més d'un centenar de bombones de butà.

L'imam de Ripoll, segons va declarar ahir davant del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu el detingut ferit en la citada explosió, estava disposat a immolar-se.

A nom seu han aparegut bitllets d'avió amb destinació a Bèlgica trobats entre les restes d'Alcanar.