Mohammad Houli Chemlal, el presumpte terrorista que va quedar ferit en l'explosió de la setmana passada del xalet d'Alcanar, va afirmar ahir davant el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu que l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, mort també a la casa, volia immolar-se en un atemptat. Per a a Chemlal, ahir el jutge va decretar presó, com també ho va fer per a un altre dels arrestats. Al tercer li va prorrogar la detenció i al quart li va decretar la llibertat.

Segons fonts jurídiques, l'únic supervivent de l'explosió de la casa d'Alcanar va explicar que en el moment de la detonació era al porxo de l'habitatge recollint els plats del sopar que havia fet amb altres integrants de la cèl·lula, raó per la qual se sospita que no va morir.

En la seva declaració va sostenir que sabia des de feia dos mesos que la cèl·lula planejava atemptats amb bomba a «monuments» de Barcelona, però es va defensar afirmant que no pretenia fer mal i que de fet havia proposat atemptar de nit perquè hi hagués menys víctimes.

Els investigadors dels atacs creuen que els atemptats gihadistes de Barcelona i Cambrils els van fer a la desesperada després de l'explosió al xalet d'Alcanar i, en aquest sentit, Mohammad Houli Chemlal va dir en la seva declaració que ell no sabia de cap pla B, però que sí que preparaven bombes per col·locar en monuments, per a la qual cosa manipulaven «dissolvents».

El detingut, que abans de comparèixer davant del jutge ja va declarar diverses vegades davant els Mossos d'Esquadra, va fer la seva declaració a l'Audiència Nacional en cadira de rodes a causa de les seves ferides, a més estava capcot i parlava en veu baixa mirant a ter-ra, segons van indicar les fonts consultades.

Al llarg de l'interrogatori li van preguntar si algun dels objectius dels atacs del grup eren esglésies, però no ho va arribar a aclarir.

Respecte a Driss Oukabi, germà d'un dels cinc terroristes abatuts pels Mossos d'Esquadra a Cambrils, va reconèixer que havia llogat una furgoneta que va ser usada pels terroristes en l'atropellament de la Rambla de Barcelona, però que ho va fer perquè li van dir que era per fer una mudança i que necessitaven algú més gran de 26 anys (ell en té 28) per poder-la llogar. Per a ell, el jutge també va decretar presó.

Un altre dels detinguts és Salah El Karib, de 34 anys i que regenta un locutori. L'arrestat va reconèixer que havia comprat per Internet bitllets d'avió per a Driss Oukabir amb destinació al Marroc i també per a l'imam, però que ho va fer a canvi d'una comissió, cosa que feia habitualment per a clients del seu negoci que no tenien targeta de crèdit. El jutge ahir va decidir prorrogar-ne la detenció mentre s'analitzava l'ordinador del seu locutori.

El quart arrestat, Mohammad Aallaa, de 27 anys, detingut a Ripoll i germà de Sadi Aallaa, que també va morir abatut per la policia a Cambrils, va ser preguntat pel cotxe marca Audi a nom seu que van usar els terroristes en l'atemptat del passeig marítim de Cambrils i amb el qual prèviament havien viatjat a París. El detingut va dir que el cotxe era en realitat del seu germà, ja que ell ja en té un, i que figura com a titular per una qüestió d'assegurances. El magistrat va decidir deixar-lo en llibertat condicional.