El president del govern, Mariano Rajoy, compareixerà la setmana que ve en un ple extraordinari del Congrés pel cas Gürtel i pel presumpte finançament il·legal del PP després del suport de tota l'oposició i l'abstenció de Ciutadans i UPN a una petició a la Diputació Permanent. La sol·licitud de compareixença, de caràcter urgent, va ser presentada pel grup socialista i Units Podem, d'una banda, i el PDeCAT i ERC, de l'altra, i va tenir 32 vots a favor dels quatre proposants, el PNB, Compromís i EH Bildu. Només els populars van votar-hi en contra (25 vots). Per la seva part, l'abstenció de Ciutadans (6 vots) i UPN (1) va ser finalment decisiva perquè la balança s'equilibrés a favor de la compareixença del cap de l'Executiu a la cambra baixa.

La sol·licitud de compareixença del PSOE i Units Podem és la primera petició conjunta des que el secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, va plantejar un espai al Congrés per coordinar l'oposició al PP. Per això, en el transcurs del debat, el coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maillo, va acusar socialistes i Units Podem d'articular una estratègia per tapar la gestió del govern i la mateixa herència socialista. «Una estratègia politicojudicial que necessita exagerar, difamar i mentir», va afegir.

Martínez-Maillo va preguntar al líder de Podem, Pablo Iglesias, si li agrada la corrupció del PSOE, sobretot ara que «són socis o, almenys, van units en moltes coses», i el va instar a denunciar els casos de corrupció socialistes.