Vianants i comerciants del tram del passeig de Pere III de Manresa que queda a l'alçada de Crist Rei consultats per aquest diari han aprovat de manera unànime la instal·lació de cinc gran jardineres a l'andana central d'aquesta rambla. L'acció forma part d'un seguit de mesures que du a terme l'Ajuntament de Manresa per incrementar la seguretat en punts altament concorreguts de la ciutat.

La mesura per col·locar obstacles arriba immediatament després dels atemptats a Barcelona i Cambrils i en unes dates en les quals la capital del Bages registra grans concentracions de gent amb motiu dels actes de la festa major.

De la mitja dotzena de vianants consultats per aquest diari, tots han coincidit a aplaudir la mesura, i una gran majoria han reclamat que s'instal·lin més elements que obstaculitzin el pas en altres punts de la rambla manresana, com ara a la plaça d'Espanya, a la plaça de l'Onze de Setembre, a l'alçada de la Ben Plantada o a l'accés des de la Muralla del Carme.

La gran majoria d'enquestats també opinen que les jardineres s'haurien de mantenir a l'andana central del Passeig durant tot l'any i no només per festa major o en altres dates importants per a la ciutat. Creuen que aquests elements no són un problema per al pas dels vehicles d'emergències, «ja que poden transitar pels carrils laterals», i fins i tot i hi ha qui recupera la idea de convertir el carrer d'Àngel Guimerà en un vial completament de vianants, i tancat també amb obstacles pesants, pensant en el trànsit rodat.

Els comerciants amb els establiments més propers a les jardineres aplaudeixen, igual que els vianants, la proposta. Sandra Feixó, responsable de la botiga Marionnaud, opina que «les jardineres són útils, tot i que l'absoluta seguretat no es pot garantir mai». Creu que «caldria instal·lar-ne en altres trams del Passeig», i és favorable a «mantenir-les tot l'any».

Ariadna Saavedra i Isabel Codina, de Montse Interiors, estan satisfetes amb la mesura, tot i que, segons diuen, «en col·lacaríem en altres punts del Passeig». Aquestes dues treballadores reclamen, a més a més, «més presència policial. Canviaríem les jardineres per policies, això segur, perquè aquesta és una zona on sempre hi ha conflictes», declaren.

Marta Requena és la responsable d'una botiga de roba d'una gran cadena. Requena, igual que Saavedra i Codina, reclama més presència de policies, i troba encertada la instal·lació d'obstacles. De fet, se sorprèn que «no s'hagi fet ja fa temps a tot el territori espa-nyol». A Manresa, Requena creu que s'haurien de posar jardineres en tots tres trams del Passeig.

Marc Romero, del bar Ítaca, a la terrassa del Kursaal, opina diferent de la resta de botiguers. Creu que la instal·lació de jardineres «és un fet que serveix més per tranquil·litzar la ciutadania que per garantir realment la seguretat». Segons ell, es tracta de «falses mesures de seguretat, perquè si algú vol fer mal, trobarà la manera de fer-ne».