Centenars de residents a Houston (Texas) estan atrapats a casa seva per culpa de les «històriques inundacions» que ha provocat l'ara tempesta tropical Harvey, i estaven a l'espera de ser rescatats, segons van informar ahir les autoritats locals.

L'Agència Federal per a la Gestió d'Emergències (FEMA) calcula que hauran d'allotjar més de 30.000 persones als refugis a causa de les inundacions sense precedents deixades per l'huracà Harvey, que ha afectat especialment l'àrea d'aquesta gran metròpoli.

Prop de 300 persones van ser rescatades dilluns a la matinada en aquesta ciutat texana, que pateix inundacions que superen el metre d'alçada en diverses zones, segons va anunciar ahir el seu alcalde, el demòcrata Sylvester Turner, en una conferència de premsa. L'alcalde va indicar que ahir ja hi havia 5.500 persones repartides per la vintena de refugis habilitats en aquesta localitat, una xifra que va augurar que incrementarà «exponencialment» en les pròximes hores.

«La nostra atenció se centra ara a atendre totes les persones que necessiten assistència», va afirmar l'alcalde Turner, que va demanar «paciència» als seus ciutadans.

El mandatari va recordar que la gent gran i les persones amb discapacitats físiques tenen prioritat en la cua de peticions de rescat.

Segons dades del Centre d'Emergència de Houston, 75.000 trucades relacionades amb aquesta catàstrofe natural van ser processades des de divendres a la nit fins ahir. «Tenim recursos estatals i federals suficients per afrontar la situació», va afegir l'alcalde.

El Servei Meteorològic Nacional (NWS) va pronosticar en un butlletí que la quarta ciutat més gran d'Estats Units podria rebre fins a un metre i trenta centímetres de precipitacions en algunes zones, el que seria la quantitat més important registrada a Texas.

Per la seva banda, la Guàrdia Costanera dels Estats Units va informar en un comunicat que ha portat a terme més de 2.000 rescats a l'àrea de Houston i de Galveston, situada a la costa de Texas, incloent-hi uns 200 rescats per via aèria i més de 1.000 per aigua. Davant d'aquesta situació, el governador de Texas, el republicà Greg Abbott, va activar ahir, dilluns, el desplegament complet de la Guàrdia Nacional (la força militar de reserva que sol mobilitzar-se en catàstrofes naturals i en situacions de desordre públic), el que eleva a uns 12.000 el nombre d'efectius habilitats per ajudar.