La cancellera alemanya, Angela Merkel, va col·locar la recerca de solucions «realistes» al drama de la migració en el centre de la seva campanya per a la reelecció, titllada d'avorrida al país i en la qual tot sembla decidit a favor de la líder conservadora. Obrir les fronteres als refugiats el setembre del 2015, en situació d'emergència humanitària, va ser la decisió «correcta», va defensar Merkel en la seva conferència de premsa tradicional d'estiu, on durant hora i mitja es va sotmetre a tota mena de preguntes.

Segons la seva opinió, és el moment d'afrontar els reptes plantejats per la immigració, en el qual tenen un paper determinant els països de trànsit. La líder alema-nya va obrir la seva compareixença referint-se al pla compartit per França, Espanya, Alemanya i Itàlia per regular el flux migratori en coordinació amb Líbia, Níger i Txad, i va recordar que «cap país pot resoldre sol» el drama migratori.

«No podem aïllar-nos davant de l'arribada d'immigrants. Cal ajudar sobre el terreny, des dels països d'origen, perquè la gent no hagi de fugir», va apuntar, abans de denunciar que Europa no havia respost amb la solidaritat i la cohesió desitjables davant aquesta emergència humanitària.

La crisi migratòria ha marcat la legislatura que ara expira, en què Merkel va ser durament criticada des de les seves files per haver obert fa dos anys les fronteres als refugiats, mentre altres països europeus les tancaven.

Des del 2015, Alemanya ha rebut 1,3 milions de refugiats, fluxos que van arribar a desbordar la primera potència europea. Merkel va reaccionar articulant mesures per frenar l'arribada de refugiats per Grècia -amb l'acord entre la Unió Europea (UE) i Turquia- i accelerant les expulsions dels peticionaris sense perspectives de quedar-se al país.

Alemanya segueix rebent uns 15.000 refugiats al mes i les relacions amb Turquia passen un moment de màxima tensió. «Voldrien que fossin millors, però sóc realista», va dir Merkel.