El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha utilitzat el seu segon torn de paraula al Congrés per contrarestar les acusacions dels partits de l’oposició, que l’han acusat de “mentir” sobre les seves responsabilitats pel cas Gürtel. El president espanyol ha recordat que el Senat ha creat una comissió d’investigació paral·lela a la del Congrés sobre el finançament de tots els partits. “A mi si un partit s’ha finançat a Iran o Veneçuela m’importa, i m’agradaria que donessin explicacions, perquè és molt important”, ha dit en referència al finançament de Podem.

També ha recordat que la portaveu del PSOE, Margarita Robles, va haver de declarar com a testimoni -quan era secretària d’Estat d’Interior- pel cas de l’assassinat de Lasa i Zabala a mans dels GAL, i li ha recordat que com en aquella ocasió, comparèixer com a testimoni no implica culpabilitat.

Rajoy ha esperat al segon torn de paraula per explicar la seva compareixença a l’Audiència Nacional “com a testimoni” i ha assegurat que ho va fer “per parlar de qüestions que afecten al seu partit” però no a ell “personalment”. Ha afirmat que ell no va decidir, per exemple, el format de la seva declaració a l’Audiència Nacional, on va comparèixer des d’un cantó i a la mateixa alçada dels jutges. “He anat a l’Audiència Nacional com a testimoni, a petició seva, i demano una mica de pudor”, ha dit.

Iran i Veneçuela

El president espanyol ha contraatacat les crítiques citant el suposat finançament de Podem per part dels règims d’Iran i Veneçuela, i ha reivindicat que s’apliqui a la seva persona i al seu partit “presumpció d’innocència”.

Lasa i Zabala

Rajoy ha recordat també que la portaveu del PSOE, Margarita Robles, va haver de declarar com a testimoni pel cas de l’assassinat de Lasa i Zabala a mans del GAL, i li ha recordat que, com en aquella ocasió, comparèixer com a testimoni no implica culpabilitat. “La manca d’equitat és un dels pitjors llastres per lluitar contra la corrupció”, ha dit.

Malgrat que la situació a Catalunya ha estat present en les primeres intervencions, tan per part de Rajoy, que l’ha citat com a repte del govern, com pels portaveus del PSOE, ERC i PdeCAT, Rajoy ha esquivat la qüestió al seu torn de rèplica.

Robles: “No acceptaré cap lliçó en la defensa dels drets”

En la seva resposta, Robles ha afirmat que hi ha “una diferència” sobre com ella va declarar com a testimoni del cas Lasa i Zabala, i com ho ha fet Rajoy per Gürtel. Segons Robles, gràcies a la seva declaració alguns dels responsables de l’assassinat de Lasa i Zabala van acabar a disposició del jutge, mentre que altres “anaven a la seu de Génova 13 per demanar instruccions”.

En aquest sentit ha assegurat que el PSOE va utilitzar el terrorisme com a arma llancívola contra el PSOE, mentre que els socialistes ara fan costat a l’executiu de Rajoy en aquesta matèria. “Jo no acceptaré que em doni lliçons en la defensa dels drets i les obligacions”, ha dit Robles, que ha assegurat que el PP no pot donar tampoc “cap lliçó” al PSOE sobre corrupció.

Tardà: “Que es pensen que som imbècils?”

Una de les intervencions destacades ha estat la que ha protagonitzat el portaveu d’ERC, Joan Tardà, al segon torn de rèplica, on ha assegurat que els catalans volen marxar de l’Estat també per la corrupció. Unes paraules que han generat les protestes de la bancada del PP, als que Tardà ha respost, cridant: “Que és pensen que som imbècils i volem una Catalunya corrupta per als nostres fills?”