L'Oficina de l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans (Acnudh) va apuntar a possibles execucions extrajudicials per part de les forces de seguretat i als diversos casos de desaparicions forçades durant les protestes antigovernamentals a Veneçuela. «L'Acnudh va arribar a la conclusió que les forces de seguretat van utilitzar les armes de servei durant les manifestacions, i que van causar la mort de 27 manifestants de les marxes», segons l'informe definitiu sobre les violacions comeses entre l'1 d'abril i el 31 de juliol, període en què van morir un total de 124 persones.

De les 124 morts relacionades amb les manifestacions que el ministeri Públic ha investigat, les forces de seguretat són responsables d'almenys 46, i dues d'elles es van produir per inhalació de gasos lacrimògens; una, per perdigons de plàstic; 14, per perdigons i bales; dues, per l'impacte de cartutxos de bombes lacrimògenes o altres; i 27, per armes de foc.

L'ONU ja va avançar el dia 8 passat les conclusions preliminars de la seva investigació, que va efectuar mitjançant 135 entrevistes a testimonis des del Panamà i Ginebra, atès que no té accés al país. Nacions Unides va recordar que les armes de foc mai no s'han d'usar per dispersar una manifestació, i que els trets indiscriminats contra una multitud sempre són il·legals.

Per part seva, l'Assemblea Nacional Constituent de Veneçuela va convertir la sessió d'ahir en un acte de rebuig contra els que va declarar «traïdors a la pàtria» amb un decret que va servir també per obrir-los un «judici històric» per donar suport a les sancions econòmiques dictades divendres pels Estats Units. Formen part d'aquesta categoria els dirigents de l'oposició, així com també els dissidents de l'oficialisme chavista com l'exministre d'Interior Miguel Rodríguez Torres o l'ex-fiscal general de la república Luisa Ortega Díaz.

Per altra banda, el fiscal general de Veneçuela, Tarek Saab, va anunciar la troballa per part de la policia científica de més de 60.000 euros dins d'un vehicle d'un familiar de l'opositor pres Leopoldo López.